Praskají vám doma často žárovky? Výměna problém nevyřeší

 Technika 
15. února 2018 09:22 / Pavel Suchý
  17
📷
4 fotografie v galerii
Časté praskání žárovek má své důvody Shutterstock
Nepříjemnou situaci, kdy přijdete unavení domů, sáhnete po vypínači a zjistíte, že vám opět praskla žárovka, zažil asi každý. Je normální, že žárovka má určitou životnost. Pokud vám ale doma žárovky praskají nezvykle často, jde o vážnější problém, který je třeba řešit.

Pokaždé je to stejné - když rozsvítíte, ozve se rána a je po žárovce. Někdy stačí vyměnit jen zčernalou žárovku, jindy musíte i znovu zapnout vyhozené pojistky. Je třeba si ale uvědomit, že pokud tato situace nastává ve vaší domácnosti neúměrně často, jde o vážnější technickou komplikaci. Jestli už máte věčných reklamací žárovek po krk, raději si povolejte domů elektrikáře. O tom, jak v domě nebo bytě řešit osvětlení, jsme psali zde.

Příčiny praskajících žárovek

Důvodů, proč v některých domácnostech žárovky praskají jako na běžícím páse, může být hned několik. A pouhá výměna žárovky za jiný typ nemusí problém vyřešit.

Zda nedochází v síti k přepětí, lze zjistit přeměřením elektřiny. Pokud proud kolísá nebo je napětí příliš vysoké, žárovky budou trpět. Ke zkratu může dojít také přímo v objímce svítidla.

Zakoupená přepěťová ochrana tento problém bohužel většinou nevyřeší, návštěvě elektrikáře se tak nevyhnete.

Dalším problémem může být málo utažený drát ve svítidle, který jiskří. Neustálé připojování a odpojování elektřiny má pak i na kvalitní žárovky razantní dopad.

Přepálené vlákno nebo prasklé sklo

Důležité je vždy brát ohled na to, zda se v žárovce přepaluje vlákno, nebo jestli praská samotná žárovka.

V případě přepáleného vlákna žárovka zčerná. Nejčastějším důvodem tohoto poškození žárovky je již zmíněné přepětí.

Jestliže praská samotné sklo žárovek, pak je problém pravděpodobně v nevhodné konstrukci světla. Řešením tohoto problému je osazení slabšími žárovkami nebo výměna celého světla. V tomto případě se opravdu vyplatí připlatit si za kvalitní svítidlo.

Wolframové vlákno

Kvalita žárovek s wolframovým vláknem je mnohem menší, než bývala kdysi. Problém praskání klasických žárovek však není až tak v této snížené kvalitě, ale spíše v samotných vlastnostech wolframu.

Čas se podepíše na většině věcí a ani u wolframu tomu není jinak. Původně celistvé vlákno mění strukturu a stává se z něj řada vzájemně držících krystalů. Proces rekrystalizace se navíc mnohonásobně urychluje, jestliže je wolfram zahříván – tedy využíván jako součást žárovky.

Spojení jednotlivých krystalů se výrazně oslabuje, ve wolframovém vláknu a ostatních vnitřních součástech žárovky dochází k tepelnému pnutí. Kvůli přeměně vlákna na krystaly vznikají slabá místa, která dříve či později vinou přetížení spojů prasknou.

Investice do jiných materiálů, ať už LED nebo zářivek, se tak v tomto případě podle odborníků opravdu vyplatí.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47