Jak snadno a rychle vyčistit toustovač, varnou konvici či kávovar?

 Tipy a inspirace 
08. února 2018 10:31 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Je až k nevíře, jak rychle se spotřebiče špiní Shutterstock
Každý máme doma poměrně dost kuchyňských spotřebičů, které nám denně usnadňují život. Jednoho dne ale zjistíte, že je potřeba provést důkladnou očistu a zarazíte se na tom, že vlastně nevíte, jak na to. Proto vám přinášíme tyto rady.

Jestliže vás trápí, jak se zbavit připečených drobků v toustovači, vodního kamene v rychlovarné konvici nebo hořké příchuti v kávě z kávovaru, pak čtěte dál! Zařizujete-li si byt a nevíte, které spotřebiče koupit, čtěte zde.

Rychlovarná konvice

Když se na to zaměříte a budete pozorovat vnitřek své rychlovarné konvice, zjistíte, že se vám uvnitř začne usazovat vodní kámen, a to poměrně rychle. Naprosto jednoduše se ho zbavíte, když naplníte konvici vodou, přidáte do ní lžíci kyseliny citronové a necháte přejít varem. Poté vodu vylijte a alespoň 3x důkladně propláchněte.

Zrovna tak ale funguje obyčejný ocet, který má doma úplně každý. Do konvice s vodou ho nalijte zhruba 200 ml, přidejte lžičku soli a dejte vařit. Po uvaření opět vylijte, ale jelikož je ocet velmi cítit, vyměňte ještě dvakrát vodu a znovu ji převařte. Poté několikrát důkladně vypláchněte.

Topinkovač

Když budeme mluvit o topinkovači, máme na mysli přístroj, ze kterého po chvíli vyskočí křupavé a teplé topinky nebo opečené toastové chleby. Když se podíváte na jeho dno, zjistíte, že je plné drobků. Pokud máte topinkovač s vysunovacím dnem, jednoduše jej vysypte a očistěte houbičkou na nádobí. Poté ještě vezměte jakýkoliv štětec nebo kartáček na zuby a důkladně s ním očistěte i vnitřek topinkovače. Je lepší to dělat pravidelně, abyste předešli silným napečeninám, nebo dokonce požáru.

Toustovač

Kdo miluje tousty, tedy dva na sobě přilepené chleby se sýrovo-šunkovou (nebo jakoukoliv jinou) náplní, současně určitě nesnáší čištění napečeného sýra a kečupu. Před prvním použitím je vždy dobré toustovač vymazat trochou oleje, aby se pečivo či sýr tolik nepřichytávaly. Nikdy také nepoužívejte k vyndávání pečiva ostré předměty – jakmile jednou povrch poškrábete, bude se vše mnohem víc přichytávat.

Na čištění vždy používejte pouze papírový ubrousek, nebo jemný navlhčený hadřík. Pokud už je špína hodně zaschlá, nalijte do pečících čtverečků kapku vody, zaklopte a nechte páru, ať mastnotu a zbytky jídla odmočí. Poté přetřete papírovým ubrouskem.

Pokud se ale nechcete mytím vůbec zabývat, vložte vždy před přípravou jídla do toustovače pečící papír, který po použití vyhodíte a váš toustovač bude jako nový.

Kávovar

Pokud se vám zdá, že je vaše káva poslední dobou nějaká hořká, může to mít na svědomí nedostatečně vyčištěný kávovar. Pokud vlastníte klasický překapávač, nejdůležitější je výměna filtru. Také se doporučuje umývat nádobu citronovým roztokem, který zbaví kávovar tmavých skvrn na skle.

Mastnoty, která zůstala po kávové směsi, se zbavíte tím, že necháte přístroj překapat pouze vodu s čtyřmi lžičkami soli. Poté pročistěte čistou vodou. Právě totiž mastnota z kávy je to, co způsobuje následnou hořkost až kyselost kávy. Jednoduše žlukne, a to vážně pít nechcete.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47