Místa, na kterých se v bytě usazuje nejvíce prachu, většinou moc nečistíme

 Interier 
24. ledna 2018 08:42 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Prach je nepřítelem zejména alergiků Pexels
Utírání prachu je jedna z nejméně příjemných domácích prací, jelikož je zdlouhavá, ale hlavně nekonečná. Jakmile totiž prachovku nebo hadr odložíte, můžete pomalu začít znovu. Kde se ale prach pořád dokola bere a jak se ho konečně zbavit? Čtěte dál!

Největším problémem jsou místa a předměty, která si v souvislosti s utíráním prachu vůbec nevybavíme. Prach na nich ulpívá a jakmile se v pokoji zavíří vzduch, rozmístí se prach opět po celém pokoji. To je pak peklo především pro alergiky. Týká se alergie na prach právě vás? Přečtěte si náš článek o tom, jak správně zařídit pokoj pro alergika.

Na mokro nebo na sucho

Předně je nutné říci způsob, jakým jedině prach utírat. Protože i když vyčistíte všechna místa, ale špatnou technikou, kdy například pouze prach rozvíříte, celá práce bude zbytečná. Prach stírejte pomalu a mokrým hadrem, který každou chvíli vyperte pod vodou. Některé hospodyňky radí přidat do vody kapku aviváže, která zabraňuje rychlému usazování prachu. Začínejte vždy odshora dolů, a nakonec usazený prach na zemi vytřete.

Květiny pravidelně myjte

Nezáleží na tom, zda je váš byt či dům plný živých nebo umělých květin. Na obou se totiž usazuje obrovské množství prachu, které se poté víří po celé domácnosti. Proto byste měli květiny pravidelně omývat, abyste z jejich listů odstranili nánosy prachu. Když je rychle osprchujete ve vaně nebo sprchovém koutě, ušetříte tak čas a květině to jen prospěje.

Záclony pravidelně perte

Na závěsy a záclony se v souvislosti s prachem často zapomíná. Přitom právě na nich se usazuje obrovské množství prachu – tím spíš, slouží-li pouze jako dekorace a visí bez jakékoliv změny i několik let. Lepším řešením jsou vnitřní žaluzie, ale pokud se závěsů nechcete vzdát, pořiďte si alespoň takové, které se dají často prát.

I koberce je nutné vyčistit

Největším lapačem prachu v domácnosti jsou kupodivu koberce. Minimem by mělo být každodenní důkladné vysávání, ale měli byste jej také alespoň čtyřikrát ročně venku pořádně vyklepat. Profesionální čištění alespoň jednou ročně udrží vaše koberce dlouho krásné a čisté.

Postel převlékejte jednou týdně

Ruku na srdce, jak často převlékáte ložní prádlo? Věděli jste, že postel je jedním z míst, kde je prachu nejvíce? Celou noc do ní trousíte šupinky kůže, vlákna z povlečení, chlupy, vlasy či lupy. To všechno se s každým pohybem v posteli víří a rozptyluje po místnosti. Povlečení proto perte ideálně každý týden a polštář a peřinu důkladně vyklepte.

Omezte množství textilu v bytě

Všemožné deky, plédy, dekorační polštářky, plyšové hračky, záclony, závěsy, koberce, předložky a mnoho dalších. To vše jsou neuvěřitelné lapače prachu, které jakmile nebudete často vyklepávat a prát, prachu v domácnosti se nikdy nezbavíte ani po sebedůkladnějším úklidu.

Klávesnice a monitory

Máte doma počítač či notebook? Pravidelně čistěte jeho klávesnici a monitor. Jakmile na něj jednou zasvítí sluníčko, uvidíte, jak obrovské množství prachu na něm sedí. Do stejné kategorie ale spadá i televize a povrch všech elektrických spotřebičů v bytě.

Nezapomeňte na radiátory

Dívali jste se někdy na radiátory jinak, než zdálky? Nejspíš ne, viďte. Tak jděte blíž a schválně se podívejte, co se skrývá uvnitř. Takové množství prachu jste možná nikde jinde v bytě pohromadě neviděli. Vysávejte tudíž prach i za ním a v něm. Prouděním tepla si ho totiž jinak krásně roznášíte po celém bytě.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008