Čerstvé tagliatelle jako z italské restaurace si jednoduše připravíte i ve vlastní kuchyni

 Tipy a inspirace 
22. ledna 2018 16:18 / Kateřina Kofroňová
  3
📷
5 fotografií v galerii
Příprava domácích těstovin opravdu není složitá Pixabay
Jak vaříte doma těstoviny? Vysypete je ze sáčku do vody a scedíte, že? Tím pádem ale vůbec nevíte, jak vlastně těstoviny chutnají. Jakmile jednou ochutnáte rozdíl mezi nimi a doma připravenými čerstvými těstovinami, neuvěříte, že se jedná o to samé jídlo.

U nás se místo těstovin pojídá jakási tuhá hmota bez chuti, a přitom v Itálii si hospodyňky předávají recepty z generace na generaci. Dokonalé těstoviny ale můžete s těmito triky připravit i vy a nemusíte přitom být ani zkušená kuchařka.

Válečkem nebo strojkem

Domácí výroba má zkrátka své osobité kouzlo a můžete se tak s těstem mnohem více seznámit a výsledná chuť a celkový požitek z jídla se zkrátka nedá porovnávat. Chvíli sice trvá, než těstoviny svým postupem doženete k dokonalosti, ale výsledek stojí jednoznačně za to.

Možná si po jejich ochutnání ihned koupíte kuchyňského pomocníka právě na výrobu těstovin, protože už nikdy nebudete chtít jíst jiné a takový strojek na výrobu těstovin vám ušetří spoustu času i práce.

Jak na vynikající tagliatelle

Širší placaté nudle jsou asi nejrozšířenějšími čerstvými těstovinami, které se připravují na několik způsobů. Těsto se vyválí ideálně na šest až sedm milimetrů a pak se krájí na dlouhé širší nudle. Na jejich výrobu budete potřebovat zhruba hodinu času, mouku a vejce - ano, pouze dvě suroviny. A vynikající zákusky pouze ze tří surovin připravíte takto. Každopádně nebojte, nemusíte celou dobu těsto válet. Většinu času pak bude odpočívat.

Na jedno vejce si připravte 100 gramů mouky a pusťte se do práce. Nejlépe se vám bude těsto připravovat na klasickém dřevěném vále, ale pokud ho nemáte, není to problém. Jde jen o pohodlí při zpracovávání, na chuť nemá dřevěná deska sebemenší vliv. Odměřte si tedy mouku, nasypte ji na hromádku na vál a uvnitř vytvořte důlek. Do něj rozklepněte všechna vejce, rozšlehejte vidličkou a poté do nich postupně začněte prsty vmíchávat mouku. Dle chuti můžete i dosolit či přidat oblíbené bylinky.

Těsto musí odpočívat

Nestačí však mouku s vejci jen spojit. Těsto musí být dokonale zpracované, čehož docílíte jedině tím, že jej budete propracovávat ideálně čtvrt hodiny. V průběhu těsto natahujte do stran a nebojte se s ním občas i bouchnout do válu, aby bylo pružné. Jakmile z něj budete mít krásnou kouli, zabalte ho do mokré utěrky a nechte půl hodiny odpočívat.

Na zpracování záleží

Důležité je pracovat rychle, aby těsto nezačalo osychat! Ve chvíli, kdy jej rozbalíte z mokré utěrky, jej ještě několikrát prohněťte a poté znovu pomoučete vál a začněte těstoviny okamžitě válet. Nebojte se přidat na vál mouku, pokud to konzistence těsta vyžaduje a při válení si jí těsto do sebe bere. Zabraňte však osychání těsta! Těsto musí zůstat krásně pružné, aby se poté těstoviny nepotrhaly.

Sníst nebo uskladnit

Můžete si těstovin připravit klidně ze dvaceti vajec, část sníst a část uschovat na později. Uvidíte, jak se vám bude hodit, když je pak jen vyndáte, vhodíte do vařící vody a za pár minut budete mít hotové jídlo. Nejlepší variantou skladování je těstoviny ihned po vyválení a nakrájení zamrazit.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod