Barva osvětlení je důležitá. Do každé místnosti patří jiný odstín

 Interier 
24. ledna 2018 11:56 / Marcela Plachá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zatímco modré světlo vadí i zvířatům, oranžové neškodí Pixabay
Zatímco venkovní světla by měla být oranžová, doma je vhodnější zvolit bílou. Ani to ale není pravidlem. Do každé místnosti patří jiný odstín.

Každý typ světla má jinou barvu – některé osvětlení je více domodra, jiné zase dožluta až dočervena. Teplota chromatičnosti se udává v kelvinech. Platí jednoduché pravidlo – čím více kelvinů, tím je barva bělejší až namodralá. Pro lidské oko je nejpřirozenější nažloutlé světlo, které připomíná slunce nebo oheň. Do každé místnosti ale můžete zvolit jiný odstín.

Jaký odstín světla zvolit?

Teple bílá – na relax

Pro většinu lidí je nejpříjemnější teple bílá barva, která má jemně žlutý odstín a vyzařuje ji klasická žárovka a halogenová žárovka i dražší zářivky a LED žárovky. U novějších LED žárovek se používá světlo o trochu bělejší. Snaží se tak více přiblížit normálnímu dennímu světlu. Příliš žlutá barva totiž není dobrá pro oči. Pro místnosti, kde chceme relaxovat a odpočívat, je tedy vhodné volit barvy teplejší (okolo 3000 kelvinů). Teple bílá barva se doporučuje zejména do ložnice. 

Chladně bílá – pro aktivitu

V domácnosti jsou hojně využívané také světelné zdroje s chladně bílou barvou (někdy označované jako neutrální bílá). Platí pravidlo, že studené barvy (okolo 4000 kelvinů) je vhodné dávat do pracoven a místností, kde potřebujete být bdělí. Doporučují se do kuchyně, koupelny, na chodbu či pracovny. Do prostor jako kuchyně nebo koupelna můžete volit barvy s vyšší chromatičností (okolo 5000 kelvinů). Vytvářejí čistý a moderní dojem. Ze studeného světla nemějte strach; např. klasické denní světlo při zamračené obloze má okolo 7000 kelvinů.

Denní bílá – pro práci

Třetím typem jsou zdroje s denní bílou barvou. Jejich světlo je hodně jasné, prudké a někdy mívá až namodralý odstín. Tato barva podporuje soustředění a méně se při ní unaví oči (vhodná při práci s počítačem). Protože světla s vyšší teplotou chromatičnosti mají tendenci nás aktivizovat, je dobré umisťovat studená světla do místností, kde plánujeme pracovat – dílny, pracovny, kanceláře i průmyslové haly. Vyšší teplota barvy zahání únavu a zvyšuje pracovní produktivitu, protože simuluje světlo za bílého dne. 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod