Nebezpečný oxid uhelnatý: Jak předejít otravě?

 Interier 
26. prosince 2017 07:44 / Jan Novák
  0
📷
4 fotografie v galerii
Smrtelně jedovatý oxid uhelnatý vlastními smysly nezjistíte Shutterstock
Oxid uhelnatý je neviditelný plyn bez zápachu, chuti i barvy. Nedráždí ke kašli a lidskými smysly je nezjistitelný. Je přitom jedovatý, jedná se o velmi nebezpečného zabijáka. Vzniká při spalování paliva v kotli, krbu či karmě.

Nebezpečí oxidu uhelnatého spočívá v tom, že není cítit a nelze ho proto zaznamenat. Prvními příznaky jsou bolest hlavy, únava, nevolnost a závratě. Nakonec člověku zčervená pokožka, zvýší se mu prudce teplota a upadne do bezvědomí. Jak můžete riziku předejít?

Nebezpečí hrozí všude, kde se spaluje plyn

Pokud váháte, zda se vás toto riziko vůbec týká, asi budete překvapeni. Zvýšená koncentrace plynu vzniká totiž snadno. Stačí nedokonalé spalování v ohřívačích vody (karmách), ale často také v krbech a různých lokálních topidlech.

Důvodem může být špatná instalace, závada, ucpání kouřovodu, neprováděné revize či nedostatečné odvětrávání místnosti. Nadýcháte-li se vzduchu s nadlimitní koncentrací oxidu uhelnatého, hrozí vám akutní zdravotní potíže i smrt.

Už malá koncentrace oxidu uhelnatého ve vzduchu zabraňuje přenosu kyslíku krví, dochází k bolesti hlavy, nevolnostem, závratím, při vysoké koncentraci k bezvědomí až k smrti. Otravy oxidem uhelnatým jsou podle hasičů stále poměrně časté a nezřídka končí tragicky.

Jak se před oxidem uhelnatým chránit?

Ideální je pořízení detektoru plynu. Měl by být instalován ve všech prostorách s potenciálně rizikovým topidlem, tedy tam, kde je karma, krb nebo pec. Další detektor odborníci doporučují dát do místností určených na spaní. Detektor se dá pořídit už za několik set korun, za kvalitnější přístroj si připlatíte.

Kromě detektoru můžete neštěstí předejít také důsledným dodržováním prevence. Nechte si každoročně odborně překontrolovat topný systém, odvětrávací průduchy, komín i kouřovod. Dodržujte doporučované termíny revizí. V místnostech často větrejte.

Kupujte pouze kvalitní a certifikované spotřebiče a instalujte je podle návodu výrobce. Nepoužívejte kuchyňský sporák nebo vařič k vytápění obytné místnosti. Nenechávejte běžet motor svého automobilu v uzavřené garáži ani na volnoběh, oxid uhelnatý může totiž vniknout do obytných prostor.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve