Balíte dárky na poslední chvíli? Poradíme, jak z nich rychle odstranit cenovky

 Tipy a inspirace 
24. prosince 2017 09:07 / Jan Novák
  1
📷
4 fotografie v galerii
Zbytky lepidla po samolepce na věcech nechceme Internet
Vánoční dárky máme nakoupené a většina z nás z nich předtím, než je zabalí, odstraňuje cenovky. Co ale dělat, když po samolepce zůstanou nechtěné stopy? Dozvíte se to v našem článku.

Různé samolepky jsou všude kolem nás. Většina věcí má na cenovky, čárové kódy nebo informace od výrobce. Občas je něco navíc přilepené lepicí páskou, která po sundání zanechá stopy. Některé jsou viditelné, na jiné přijdete až poté, co se předmětu dotknete.

Tipy na odstranění lepidla

  • Pára – Pokud je to možné, nahřejte cenovku či jinou nálepku dříve, než ji sundáte. Použít můžete fén nebo třeba horkovzdušnou pistoli. Teplem lepidlo změkne a pomalým táhnutím za samolepku ji odstraníte. Pak stačí jen otření některým z čističů, abychom místo zbavili posledních zbytků lepidla.
  • Olej – Lepidlo po samolepce, kterou se nám nepovedlo sundat celou, pomažeme olejem a necháme ho chvíli působit. Pak ho prsty odlupujeme. Můžeme použít i sádlo, máslo nebo jiný mastný materiál. Ten pak opět vyčistíme běžnými prostředky na nádobí.
  • Ocet – Tento všestranný pomocník v domácnosti nezklame ani tentokrát. Zvlášť ze skleněných ploch odstraňuje lepidlo výborně. I kyselina citronová nebo nakrájený citron mají stejné účinky.
  • Líh – Líh a všechna rozpouštědla na bázi lihu můžete na odstranění lepidla po nálepkách také použít. Hadřík namočený lihem nechte chvíli působit na znečištěném místě, pak setřete.
  • Benzin – Tam, kde to podklad dovolí, použijte technický benzin. Stačí i ten do zapalovačů. Poradí si s každým lepidlem, takže jestli dosud nic nepomohlo, vsaďte na něj.
  • Lepicí páska – Zbyl vám na předmětu kousek papírové cenovky a vy ho prostě nemůžete dostat dolů? Přelepte ho širší lepicí páskou a tu následně strhnete. Odolný kousek papíru se strhne spolu s ní.

Než-li však jeden z výše uvedených způsobů použijete, pečlivě postup zvažte. Na odstranění cenovek bohužel není jen jeden univerzální postup. Některé prostředky tak mohou poničit i materiál, ze kterého samolepku odstraňujete. Než začnete, raději zvolený prostředek vyzkoušejte na menší ploše.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve