Se svěšenými dvířky v kuchyni se nemusíte smířit. Poradíme, jak je seřídit

 Technika 
27. prosince 2017 08:36 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Seřídit panty na nábytku zvládnete i sami Shutterstock
Kuchyň je obvykle velmi frekventovaná místnost, a tak je jen otázkou času, kdy začnou dvířka od kuchyňské linky vykazovat značné známky únavy. Přestanou dobře sedět, často jsou svěšená, nedovírají se a podobně. Řešení je přitom často velmi prosté - stačí dvířka seřídit.

Špatně posazená dvířka kuchyňských skříní a skříněk jsou častou chybou. Naštěstí není třeba hned měnit celou linku. Stačí si vzít do ruky šroubovák a za chvilku budou dvířka v perfektním pořádku. Seřídit si doma můžete i okna.

Na správném fungování pantů má vliv nejen samotný závěs, ale také kvalita korpusu a dvířek. Oba tyto díly by neměly být tenší než 18 mm. U starších kuchyňských linek se můžete setkat s ne moc kvalitními a poruchovými tzv. pianovými panty nebo s panty s plastovou miskou, které měly tendenci se vylamovat. Pokud máte právě tyto panty a nastaly s nimi problémy, ani se je nesnažte opravovat a rovnou je celé vyměňte. Stačí je vyšroubovat z korpusu a nahradit novým pantem.

Jak pant funguje

Abyste mohli panty na nábytku správně seřídit, je třeba nejprve pochopit jejich mechanismus. Každý závěs se skládá ze dvou částí – misky v průměru cca 35 mm, která je usazena do vyvrtaného otvoru ve dvířkách, a ramínka s křížovým kotvícím protikusem, jež se montuje do korpusu.

K upevnění pantu se používají vruty nebo šroubky, které se šroubují do plastové hmoždinky. Upevnění pantu holým šroubkem není ideální – má tendenci se povolovat, a při jeho upevňování se často stává, že se šroub tzv. strhne – protáčí ve vyvrtaném otvoru. Což je samozřejmě špatně. Na životnosti dvířek i pantů se významnou měrou podílí speciální plastové podložky, které jsou součástí balení moderních typů pantů. Podložky se vkládají mezi korpus a ramínko v místech, kde dochází ke kotvení pantu ke korpusu.

Problémy s panty

U hojně používaných nábytkových dvířek může časem dojít k povolení pantů. Na dvířkách se to nejčastěji projevuje tzv. padáním dvířek (dvířka nejsou vyvážena horizontálně), svěšením dvířek (dvířka nejsou vyrovnána vertikálně) nebo nedoléháním dvířek (většinou spodní strana dvířek nedoléhá ke korpusu). Seřízení přitom není těžké. Každý šroubek na závěsu totiž slouží k vyrovnání jiného směru dvířek.

  • Šroubek nejblíže k misce vyrovnává dvířka ve vertikálním svislém směru
  • Horní a spodní šroubek na křížovém protikusu dvířka vyrovnávají ve směru horizontálním (podélném)
  • Nejvzdálenějším šroubkem na ramínku ovlivňujeme lícování dvířek, tedy řešíme jím problém, když dvířka tzv. odstávají od korpusu

Padající dvířka

Padající dvířka poznáte velmi snadno – u dvoukřídlých dvířek je vizuálně spára v horní části dvířek užší, což způsobuje vzájemné drhnutí křídel a problémy s jejich otevíráním či zavíráním. Pokud tento problém neřešíte, může dojít až k extrémní fázi, kdy dvoukřídlá dvířka nejde zavřít vůbec.

Řešení je jednoduché. Problém padajících dvířek ovlivňuje na pantu první vrut na ramínku – (ten nejbližší k misce). Jeho dotažením nebo povolením křížovým šroubovákem lze dvířka vrátit do vodorovné polohy.

Svěšená dvířka

Dalším případem jsou dvířka kompletně pokleslá v celé jejich šířce. Středová spára mnohdy zůstává v pořádku, ale horní a dolní okraj dvířek nebude lícovat. Objeví se nevzhledný a dobře viditelný zub na horním i spodním okraji.

Opět vemte do ruky křížový šroubovák. Tentokrát budete pracovat s horním a dolním šroubkem (ovlivňují horizontální vyladění dvířek), které jsou součástí tzv. plotničky. A to jak u vrchního, tak spodního pantu. Jejich seřízením dojde k odstranění schodku.

Nedoléhající dvířka

Z čelní strany to možná není až tak patrné – při pohledu z boku je ale problém nedoléhajících dvířek jasný. Dvířka obvykle ve spodní části odstávají a netvoří s druhým křídlem jednu rovinu. Nedoléhající dvířka působí dojmem, jako bychom měli ve skříňce překážku – špatně poskládané hrnce, které brání dvířkům dolehnout k rámu.

Tuto potíž odstraníte pomocí šroubku, který je umístěný nejdále na ramínku. Pokud se problém vyskytuje u spodní strany dvířek, budete nastavovat šroubek na spodním pantu. Jeho přitažením opět vrátíte dvířka do správné polohy.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve