Ozdobte své obydlí magickým jmelím a využijte jeho sílu

 Tipy a inspirace 
23. prosince 2017 14:20 / Bronislava Silná
  0
📷
2 fotografie v galerii
Jmelí je magické, ale má jedovaté kuličky Shutterstock
Na Vánoce je zvykem zdobit prostory domu větvičkami jmelí. Víte ale, co které jmelí znamená a jak jeho magické síly náležitě využít? Máme odpovědi na vaše otázky.

Jmelí je rostlina, která cizopasí na hostitelském stromě. Může růst na různých druzích a pro dekorační použití je celkem jedno, na kterém stromě vyrostlo. Na původu jmelí záleží až při jeho léčebném využití. Vánoce jsou každopádně obdobím, kdy si na jmelí vzpomenou skoro všichni. Aby jmelí fungovalo, musíte ho dostat darem.

Dekorace

Jmelí se dá dnes zakoupit v různých podobách. Zelené, zlaté, stříbrné. S různými stužkami či dozdobené všelijakými dekoračními předměty. Tradičně se věší na lustr, ale není to zdaleka jediné místo. Můžete využít pochopitelně jakékoli jiné příhodné místo. Zajímavou volbou může být věneček ze jmelí položený na vánoční stůl. Případně můžete použít jmelí jako vánoční symbol na různá místa bytu či domu. Věnec ze jmelí také skvěle ozdobí i dveře, pokud tam už nemáte nějaký z jehličnanů.

Jmelí a láska

Legenda a magické představy spojené se jmelím praví, že polibek pod jmelím zajistí zamilovanost a lásku po celý další rok. Existují dokonce názory, že přítomnost jmelí zvyšuje pravděpodobnost otěhotnění. Proti tomu jde jiná tradice, podle které jmelí působí jako antikoncepce. Stejně ale můžete zkusit i jinou magickou hru – pod jmelím v duchu vyslovte své tajné přání. Musíte se ale přitom dívat do světla svíčky na vánočním stromku. Tyto magické představy spojené se jmelím se k nám dostaly většinou z Anglie přes Německo. Norové zase mají jmelí jako symbol usmíření. Jiný význam má sen o jmelí. Ten prý znamená, že bude v rodině svatba.

Jmelí a štěstí či bohatství

Jmelí, a to zejména zelené, má být zdrojem obrovského štěstí. Někteří si to vykládají tak, že je nejlepší si jmelí ponechat celý rok. Znalci se však proti tomuto výkladu brání tvrzením, že suché jmelí přináší spíš smůlu. A jak tomu je se zlatým jmelím? To přináší štěstí v podobě bohatství. Láska a bohatství – už to je docela dost. Co chybí? Samozřejmě zdraví, ale ani to není pro jmelí žádný problém.

Jmelí a zdraví

Pokud jde o účinky jmelí na lidské zdraví, zde už nejsme v oblasti mýtů, ale skutečnosti. I když běžný názor tvrdí, že je jmelí jedovaté, jedovaté jsou jen kuličky. Zbytek rostliny je výbornou léčivkou, o které jsme psali už dříve. Zde jen připomeneme, že by se o jmelí měli zajímat všichni, kdo mají vysoký krevní tlak, zadržují vodu, trpí na bolesti hlavy, mají křečové žíly či omrzliny. Možností je ale mnohem víc. Nejkvalitnější je jmelí z břízy. Záleží ovšem na konkrétních obtížích.

Rada závěrem

Více o vánoční výzdobě si určitě přečtěte v našich jiných článcích. Zelené jmelí si uchováte déle, pokud ho dáte do vody, jako každou jinou rostlinu. To o barvených pochopitelně neplatí. Pokud se ve vašem okolí vyskytují Irové a nestojíte o jejich návštěvu, nikdy nedávejte jmelí na dveře. Dali byste jim tak najevo, že je zvete na hostinu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve