Zdravé a pohodlné spaní aneb jak správně pečovat o matraci

 Tipy a inspirace 
23. prosince 2017 07:04 / Bronislava Silná
  0
📷
1 fotografie v galerii
Když se budete o matraci dobře starat, bude vám dlouho sloužit Shutterstock
Kvalitní matrace není záležitost několika korun. Proto je důležité vědět, jak se o ni starat, aby dlouho vydržela.

Ke zdravému a pohodlnému spaní nestačí jen měnit ložní prádlo. Péči musíme věnovat celé posteli, obzvláště pak matraci. Když se budete o matraci dobře starat, bude vám dlouho sloužit. Máme pro vás jednoduché rady, díky kterým udrží své vlastnosti i mnoho let.

Potah matrace

Pratelný potah matrace je velkou výhrou a pokud to s hygienou a ochranou své matrace myslíte vážně, měli byste si při jejím pořizování koupit rozhodně takovou, jejíž potah lze prát. Obvykle se pere na 60 stupňů a snímá se prostým rozepnutím zipu. Potah tak můžete sejmout okamžitě i ve chvíli, kdyby třeba dítě náhodou polilo matraci šťávou. Zabráníte proniknutí tekutin do nitra matrace a tak i jejímu znehodnocení.

Chránič matrace

Všeobecně ale platí, že i přes pratelný potah, je důležitou součástí vybavení každého lůžka i chránič matrace. Tvoří oddělitelnou vrstvu, která může mít některé důležité vlastnosti. Vedle prosté mechanické ochrany je tou částí, kterou pereme nejčastěji. Může mít speciální složení, které brání množení roztočů. Jiné jsou vhodné pro lidi, kteří se extrémně potí. Některé chrániče se tak dají prát i na 90 stupňů, aby byla zajištěna jejich hygieničnost. Vybírejte tedy podle své situace. Ty nejlevnější stojí pár stokorun. Můžete ale koupit chrániče, které stojí i přes tisíc korun za kus.

Odvrácená strana

Někdy lidé zapomínají na to, že řada matrací je použitelná z obou stran. Jsou matrace, které mají jednu stranu pro letní období. Povrch je chladivější. Druhá strana pro zimní období více hřeje a vytváří lepší tepelnou pohodu. Jiné matrace se z každé strany liší svou tvrdostí. Můžete tedy matraci otočit podle toho, jakou máte právě náladu. Současně tak ale prodloužíte životnost matrace, protože nebude zatížena stále na stejných místech.

Ne všichni si ale uvědomují, že matraci lze otáčet nejen na druhou stranu, ale také tak, že její vrch bude ve spodní části a naopak. Bráníme tak proleženinám a dalším deformacím. Současně pot, který přes všechnu snahu do matrace proniká, nebude poškozovat stále stejné místo.

Další důležité rady

Prach je nepřítel. Proto je samozřejmostí matraci pravidelně vysát vysavačem. Vůbec neuškodí, pokud matraci pravidelně vyklepeme. A určitě celé ložnici prospěje, pokud v ní pravidelně větráme. Inspirovat se můžete třeba v tomto textu. Jen kompletně čistá postel je zárukou dobrého spánku a života bez zbytečných alergií a potíží.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve