Pokud nechcete zničit granitový dřez, musíte o něj správně pečovat

 Interier 
15. prosince 2017 15:00 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Granitový dřez je náchylný na usazování vodního kamene Shutterstock
Granitové dřezy jsou v posledních letech velmi moderní, a proto se tímto krasavcem z umělého kamene pyšní čím dál tím více domácností. Tvrdá voda v kombinaci se špatnou péči ale mohou způsobit nevratné škody.

O granitovém dřezu je známo, že se na rozdíl od jiných materiálů tak snadno neušpiní. Je také odolný proti škrábancům a rýhám. Rozhodně ale není nezničitelný.

I když vydrží opravdu hodně, je potřeba o něj náležitě pečovat, aby vypadal co nejdéle skvěle. Pokud nad výběrem dřezu teprve přemýšlíte, můžete si přečíst náš článek zde.

Prevence na prvním místě

Jako u mnoha jiných věcí, tak i u granitového dřezu jednoznačně platí, že prevence je základ. U granitového dřezu spočívá prevence v pravidelném a hlavně častém čištění. Pokud dřez necháte ležet několik měsíců ladem, můžete se s jeho krásným vzhledem rovnou rozloučit.

Naopak při vhodné péči může každý dřez vypadat dlouho jako nový. Ke každému čištění se musí přistupovat jemně a šetrně. Zapomeňte proto na drátěnky a silné čistící přípravky. Pravidelné a časté ošetřování udělá větší zázraky než nárazové vydrhnutí.

Jak granitový dřez čistit

K čištění granitového dřezu vám postačí jemná houbička. Naučte se ji vzít do ruky nejlépe po každém použití dřezu. Kromě běžných prostředků na mytí nádobí a kuchyňského zařízení jsou na trhu k dostání i speciální přípravky určené přímo k ošetřování granitových dřezů. Jejich nespornou výhodou je to, že na povrchu dřezu vytvoří stejně jako u nerezové oceli ochranný film.

Při ošetřování granitového dřezu se však vyhněte drátěnkám, koncentrovaným přípravkům s bělicím efektem a čistidlům obsahujícím chlorové účinné látky. Vhodné nejsou ani některé silné čističe odpadu.

Na granitovém dřezu se mohou vtvořit nejrůznější barevné skvrny, například od červeného vína, kávy, čaje, barvícího ovoce či zeleniny. Jakmile se objeví, ihned je  houbičkou či neabrazivním čistícím prostředkem vyčistěte. Pak dřez opláchněte a osušte.

Odolné skvrny (například inkoust, barva, tuš, olej) odstraňte co nejrychleji, použít můžete i denaturovaný líh.

Tvrdá voda granitovému dřezu příliš neprospívá. Pokud se vám vodní kámen na dřezu usadí, zkuste dno zalít roztokem z jedné části octa a tří částí vody. Nechte působit několik hodin. Povlak a skvrny poté odstraňte houbičkou, dřez důkladně omyjte vlažnou vodou a osušte.

Místo octového roztoku lze použít také výrobek speciálně určený k odstranění nahromaděných minerálů z povrchu granitových dřezů. Funguje prý také to, když dřez potřete rozkrojeným citrónem. Usazeninu pak můžete snadněji odstranit pomocí houbičky a prostředku na čištění dřezu.

Čeho se u granitového dřezu vyvarovat

Kromě správného způsobu čištění spočívá péče o tento typ dřezu i v jiných věcech. Nepokoušejte odolnost umělého kamene tím, že budete na granitovém dřezu něco krájet, řezat, klepat paličkou na maso nebo po něm posouvat těžké kovové nádobí.

Když omylem na granitový dřez upustíte ostrý těžký předmět, může se kousek povrchu naštípnout nebo jinak poškodit. Také byste na tento typ dřezu neměli stavět horké hrnce bez podložky, ani v něm nechávat ležet kovové nebo litinové nádobí, které by na povrchu dřezu mohlo nadělat nehezké rezivé skvrny.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod