Staré noviny nemusí patřit jen do sběru. Budete překvapeni, kde všude vám přijdou vhod

 Tipy a inspirace 
25. prosince 2017 10:46 / Marcela Plachá
  2
📷
4 fotografie v galerii
Noviny se hodí k sušení i úklidu Shutterstock
Ve vaší domácnosti mohou sloužit staré noviny jako pomocníci při spoustě činností. Věřili byste, že zvládnou vyšroubovat prasklou žárovku nebo posbírat skleněné střepy?

V dřívějších dobách našly staré noviny v našich domácnostech velké uplatnění. Postupem času se na jejich využití zapomnělo a dnes končí skoro vždy ve sběru. Přitom si mnohé práce můžete usnadnit právě s novinami. Ukládejte si do zásoby klasické noviny, které jsou vyrobeny z matného novinového papíru. Ostatní časopisy, magazíny a sáčky vhazujte dál do papírového sběru.

Mějte čistou troubu a suché boty

  • Zjistili jste, že vaše samočistící trouba se sama nečistí? Občas se v ní přece jen objeví drobné připálené kousky, které je třeba setřít. Zmačkejte pár stránek novin, namočte je a troubu jimi vytřete.
  • Jestli jste se právě vrátili z výpravy a vaše jediné boty, které na chatě máte, jsou úplně mokré, využijte k jejich vysušení starých novin. Boty vycpěte co nejvíce novinami, které vlhkost z obuvi nasají. Jakmile zjistíte, že jsou noviny vlhké, tak je vytáhněte a vložte do bot další suché kusy. Sušení tak urychlíte o několik hodin.

Vyšroubujte žárovku a posbírejte střepy

  • Prasklá žárovka se bez pomoci kombinaček opravdu špatně vytahuje. Pokud máte po ruce staré noviny, zvládnete to i bez nářadí. Přesvědčte se, že je vypnutý přívod elektřiny, zbytky žárovky obalte novinami a žárovku vytočte.
  • Drobné střepy z rozbité skleničky nejsou moc dobře vidět. Lehce se o ně můžete poranit. Většinou máte po ruce vysavač, ale zvládnete si poradit i bez něj. Podlahu setřete mokrými novinami. Střepy se do novin zapíchají a vyhodíte je i s novinami do odpadkového koše. O tom, jak vyčistit krbové sklo novinami, jsme psali zde.

Zazimujte kohoutky a vyleštěte okna

  • Máte-li venkovní kohoutky, které je třeba zazimovat, zkuste je obalit vrstvou starých novin. Ty pak upevněte obmotáním izolační pásky, nakonec na kohoutek navlečte igelitový sáček nebo nepotřebnou igelitovou tašku.
  • K doleštění oken po mytí nemusíte používat papírové utěrky. Zkuste někdy zmačkat pár stránek novin, brzy přijdete na to, že okna vyleštíte dokonce lépe než s papírovými utěrkami.
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve