Myslíte si, že na záchodovém prkénku je nejvíc bakterií? Pak budete překvapeni

 Interier 
12. prosince 2017 12:12 / Jan Novák
  0
📷
5 fotografií v galerii
Toaleta není takovým zdravotním rizikem, jak se traduje Shutterstock
Lidé se obávají, že na záchodovém prkénku je nejvíce bakterií. Opak je pravdou, například na pracovním stole jich může být až 400krát více. Mýty týkající se udržování hygieny na WC a v koupelně totiž zlidověly natolik, že je již mnoho lidí považuje za pravdivé.

Mýtus, že záchodové sedátko je nositelem největšího množství bakterií, virů a nebezpečných mikrobů, je velmi populární. Mnohem širší spektrum bakterií se však nachází na počítačové klávesnici, bankomatu či mobilních telefonech. Více bakterií najdete i na tlačítkách zvonků a výtahů, klice od dveří, madlech v autobusu, ale třeba i na kuchyňském prkénku.

Předměty každodenního užívání se liší i v počtu druhů přítomných bakterií. Zatímco na toaletách se nachází méně než 20 druhů mikroorganismů, na mobilním telefonu nalezneme téměř 140 a na tabletu až 600 druhů bakterií. Vyplývá to z britské studie z roku 2013. Boji proti množení mikroorganismů se dnes věnuje také řada sanitárních inovací.

Kdo si nemyje ruce, snadno se nakazí

Na záchodě se tak snadněji nakazíme kvůli špinavým rukám než bakteriemi nebo viry ze sedátka. Důležité je, na co všechno mezi použitím WC a mezi umytím rukou saháme. A - bohužel - na co sahá ten, kdo použil WC před námi. Což můžeme ovlivnit v rodině důslednou výchovou dětí, ale už ne na veřejných WC.

Stejně je tomu ve škole. Co je platné, že deset dětí se myje automaticky, když dalších pět dětí nikoliv? Děti se tak vlastně musejí doma neustále "drilovat“ v hygieně, učit se nejen zachovávat čistotu, ale také je připravit na to, že to každý nedělá. Podle nedávného průzkumu si ruce po použití toalety v Evropě nemyje přes 60 procent mužů a asi 40 procent žen.

Mylná je i představa, že mýdlo zabíjí bakterie. Mýdlo je pouze uvolňuje z povrchu rukou a za použití vody smývá pryč. Zničení mikrobů dosáhneme pomocí prostředků s obsahem alespoň 60 procent alkoholu. Účinné je i utírání rukou do papírových ručníků. Podle odborníků tak odstraníme až 70 procent bakterií, zatímco vzduchový sušič jich zneškodní téměř třikrát méně.

Co všechno si můžeme špatnou hygienou na WC přivodit?

Potkat nás mohou infekční průjmy a další problémy způsobené bakteriemi. A ještě k tomu sedátku, chytí se prý na něm neuvěřitelné nemoci, ale bakterie (ani virus HIV) na něm dlouho nepřežijí. Syfilis ani kapavku tam nechytíme. Je to mýtus pramenící ze lží nakažených.

Bakterie syfilidy hynou za vteřinu, kapavky za pár minut, virus HIV zaschnutím. Ale je samozřejmě lepší se kontaktu se sedátkem na veřejných WC vyhnout, protože se můžeme nakazit úplavicí, žloutenkou typu A či roupem dětským. Z toho vyplývá, že na veřejných záchodech je třeba dbát na hygienu ještě mnohem pečlivěji než doma.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve