Správným větráním si zajistíte čerstvý vzduch a ještě uspoříte peníze

 Interier 
17. března 2018 16:12 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Větrat je nutné celoročně a v celém bytě Pinterest
Přestože se o správném větrání neustále mluví, stále se najde hodně těch, kteří tuto činnost dělají špatně. Přitom pokud se naučíte větrat ve svém bytě nebo domě opravdu dobře, vaše nemovitost vám to mnohonásobně vrátí. A to i v podobě ušetřených peněz.

Kvalitní okna jsou základ každé stavby, na tom se shodnou snad všichni stavebníci.  Představují totiž první krok k úspoře energie v domácnosti. O tom, jak vybrat správná okna, jsme psali zde. Hned na ně ovšem navazuje efektivní větrání, které vám může ušetřit až několik stokorun měsíčně. Větrat byste proto měli rychle, krátce a intenzivně. Těmito zásadami je dobré se řídit v kteroukoliv roční dobu.

Špatný vzduch má vliv i na zdraví

Ke správnému větrání domu je potřeba přistupovat především v chladnějších měsících roku. V zimě se doporučuje větrat maximálně pět až deset minut, během jarních a podzimních měsíců kolem 15 minut a v létě můžete větrat klidně i půl hodiny. Ideální je větrat hned po ránu a pak ještě několikrát v průběhu dne. Tato zásada je nutná obzvláště tehdy, pokud máte na domě nainstalována opravdu dobře těsnící okna.

Pokud větrání nepodceníte a každý den si zajistíte dostatečný přísun čerstvého vzduchu, okamžitě to pocítíte na svém těle. Budete totiž daleko čilejší a budete doslova překypovat energií. Naopak nedostatek čerstvého vzduchu způsobuje únavu, následné snížení soustředění nebo pokles výkonnosti. Může mít na svědomí i bolesti hlavy a v noci také špatný spánek.

Konec oroseným oknům

Že je potřeba vyvětrat, poznáte podle těžkého vzduchu v místnosti nebo také podle orosených oken. Místnosti větráním zbavíte také nepříjemných pachů a přebytečné vlhkosti. I proto je nutné větrat po celý rok a ve všech obytných částech vaší domácnosti.

Intenzivním větráním zajistíte rychlou výměnu vzduchu. Vlhký vzduch nahradí suchý, přitom ale nedojde k vychladnutí zdiva. Po uzavření oken se vzduch opět rychle ohřeje díky naakumulované teplotě ve zdivu i předmětech umístěných v místnostech.

Větrání v zimě

V zimě, kdy teploty často padají hluboko pod bod mrazu, běžně topíme a vzduch v místnosti ohříváme. Přesto je nutné větrat, protože vlhký vzduch, který je v místnostech, vyžaduje delší dobu ohřívání na stejnou teplotu než čerstvý, suchý vzduch.

Pokud můžete, vypněte před větráním svého domu topení v místnosti a odstraňte z okna případné překážky. Právě tak bude větrání nejefektivnější. Pokud chcete vyvětrat opravdu rychle, otevřete dvě protilehlá okna a vytvořte průvan.

Okna dokořán přinášejí úsporu

Je úspornější otevřít celé okno než k větrání používat pouze ventilaci. Dlouhodobým použitím mikroventilace či ventilace dochází k pomalé výměně vzduchu, ochlazují se stěny i předměty v místnosti a dochází k velkým tepelným ztrátám. Tak se stává, že protopíme více peněz, než je nezbytné.

Větrejte krátkodobě, intenzivně, zajistíte tak trvale suchý vzduch v místnosti, který je oproti vlhkému daleko méně energeticky náročný - daleko rychleji se ohřívá. Ohřevem suchého vzduchu ušetříte asi deset procent energie, což je v roční spotřebě podstatná úspora. 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008