Jak vybrat nejlepšího kapra? Zapamatujte si tyto cenné rady

 Tipy a inspirace 
22. prosince 2017 10:00 / Kateřina Kofroňová
  1
📷
4 fotografie v galerii
Chuť kapra můžete svým výběrem silně ovlivnit Pixabay
Smažený kapr patří na Štědrý den na stůl většiny domácností. Z hlavy a vnitřností připravujeme rybí polévku a šupinky si schováváme, abychom měli příští rok dostatek financí. Jak ale vybrat z kádě toho nejlepšího?

Někdo možná nemůže kaprovi přijít na chuť pro "blátivou" konzistenci jeho masa, ale většina lidí se bez něj u vánoční tabule neobejde. Abyste nevybrali příliš tučného, nebo vás prodavač neoblafl, přečtěte si tyto rady, které se vám při kupování kapra budou hodit.

Hlídejte si váhu kapra

Mnoho lidí na kapra zanevřelo a raději si k bramborovému salátu dají řízek, nebo dokonce lososa. Nevyhovuje jim totiž bahnitá chuť kapřího masa. Přitom tuto pachuť získávají pouze kapři, kteří váží více jak dva a půl kilogramu. Každý prodejce vám naschvál podstrčí toho největšího, protože mu jde jen o výdělek.

Vy si ale váhu hlídejte a jakmile bude vyšší než dva kilogramy, trvejte si na svém a vyberte lehčího. Jestliže připravujete z kapra i polévku, nebo vaříte pro velkou rodinu či přátele, raději kupte kapry dva. Obecně platí, že čím menší kapr, tím lahodnější je jeho maso. Dejte si ale pozor na drobné kůstky, kterých mají menší kapři bohužel více.

Kapr se musí lesknout

Vzhled ryby je při výběru neméně důležitý. Vybírejte takového, který má růžové nebo dokonce červené žábry. Vyloženě se také podívejte kapru do očí, které musí být lesklé. Kapra s matnýma či zapadlýma očima neberte, může být dokonce nemocný. Nikdy také neberte kapra, který má zašedlé šupiny, nebo má na nich bílé fleky.

A pokud spatříte, že je ryba potažena hlenem, jděte se raději podívat úplně někam jinam. Jedná se o rybí plíseň, která masu rozhodně neprospívá a navíc může takto nakažený jedinec přenést infekci i na ostatní kapry.

Živého či mrtvého

Máte-li se zabíjením kapra zkušenosti, klidně ho kupte živého. Pokud ale nemáte ještě dostatečnou praxi, nechte to raději na prodavači. Rybu byste mohli doma svými pokusy o usmrcení trápit a navíc byste následným vybíráním vnitřností mohli i znehodnotit maso. Prodavač kapra zabije jednou ranou do hlavy a vnitřnosti vám vybere rychle, správně a dá vám je s sebou do pytlíku.

Z kádě nebo supermarketu

Stejně jako vánoční stromek, tak i kapra seženete lepšího na ulici, než v supermarketu. Jak správně vybrat stromek, aby vám neopadal, se dočtete v tomto článku. Na obchodní domy tedy protentokrát raději zapomeňte. Seženete tam pouze ryby, které se v kádích už narodily. Kapři z kádí, které vidíte prodávat na ulicích, plavali celý rok v rybníce a budou mít oproti těm z velkochovů lahodné maso. 

Do rybníka ho nevracejte

Obzvlášť malé děti milují, když mohou koukat na živou rybu ve vaně, jak si tam plave. Kaprovi sice trochu přilepšíte, protože v přeplněné kádi zažíval velký stres, ale u vás ve vaně mu také nebude nejlépe. Když už, tak mu alespoň okysličujte vodu. Na Štědrý den ho ale raději snězte, než abyste ho „vrátili“ zpět do rybníka. Kapr z kádě nemá šanci v rybníce přežít.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47