Jak vyčistit hrob, aby se přes svátky krásně leskl?

 Tipy a inspirace 
10. prosince 2017 11:57 / Jan Novák
  0
📷
4 fotografie v galerii
O Vánocích nezapomínáme ani na své zemřelé Pixabay
O vánočních svátcích vzpomínáme také na blízké, kteří s námi již k štědrovečerní večeři usednout nemohou. Navštěvujeme tak jejich hroby, které řada lidí také na Vánoce čistí a zdobí. Kdo nestihl náhrobek vyčistit na listopadové Dušičky, má nejvyšší čas se do toho pustit.

Náhrobky se dělají z nejrůznějších druhů kamene. S některými budete mít méně práce a s jinými naopak více, aby si stále zachovávaly svou krásu a odolávaly vnějším vlivům po dlouhá léta. Kámen je přírodní materiál a patří mezi nejtrvanlivější výtvory naší planety. Musí ovšem být opravdu přírodní a ne jen lacinou uměle vyrobenou náhražkou.

Co budete potřebovat?

Než začnete s čištěním, je třeba vědět, z jakého druhu kamene váš náhrobek je. Pokud to nevíte, zkuste se zeptat kameníka nebo třeba správce hřbitova, který by vám s tím také mohl pomoci. K důkladné péči o rodinný hrob si pak nachystejte smeták, kyblík na vodu, hadr nebo houbičku a kartáč.

Další použité prostředky se pak budou lišit podle toho, z jakého druhu kamene váš náhrobek je. Pojďme se na nejčastěji použité materiály podívat:

  • Žula - Žula je bezpochyby jedním z nejlepších materiálů na výrobu náhrobků. Stačí, když usazeniny vydrhnete kartáčem, případně nějakým saponátem, a více speciální péče již není třeba. Dobře funguje i ocet nebo klasické domácí čističe. Na leštěnou žulu nepoužívejte ocelový kartáč.
  • Mramor - Mramor je na kyselejší prostředky náchylný, a proto doporučujeme čistit měkkým kartáčem a prostředky s jemným pískem, které používáme na nádobí. Mějte na paměti, že mramor nesmí přijít do styku s kyselinami včetně octu, které jej leptají, a ani s rozpouštědly, neboť rozpuštěná nečistota vsakuje do kamene a barví ho.
  • Pískovec - Údržba pískovcového náhrobku je asi nejnáročnější. Pískovec snadno nasává nečistoty, snadno zarůstá lišejníky a snadno se drolí. Pískovcový náhrobek nejprve nasucho vyčistíme rýžovým kartáčem a teprve pak kámen citlivě vydrhneme vodou s šetrnějším bezfosfátovým prostředkem. Čistěná místa hned oplachujeme čistou vodou. Proti tvorbě plísní a hub ošetříme pískovcový náhrobek prostředkem proti tvorbě vodní řasy, plísně a mechu s dezinfekčním účinkem. Lze ho zakoupit v prodejnách se sortimentem pro dům a zahradu.
  • Betonové náhrobky - Beton má tendenci zarůstat lišejníky a mechy. Ty je třeba nejdříve ručně odstranit, beton vydrhnout kartáčem a jako prevenci ošetřit dezinfekčním přípravkem proti těmto rostlinám a proti plísním.
  • Terazzo (Teraco) - Jedná se o uměle vytvořený kámen broušený do hladkého povrchu. Vzniká směsí cementu a štěrku. Tento materiál snese klasické mechanické odstranění nečistot za pomoci kartáče a čistících prostředků.

Pokud jste hotovi s čištěním náhrobku, pusťte se ještě do jeho okolí. Vyplejte travnatou plochu i cestičku kolem hrobu. Kvůli snazší údržbě je dobré mít cestičku vysypanou štěrkem.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve