Usínáte v kanceláři? Pořiďte si LED světlo a ztlumte topení

 Interier 
22. ledna 2015 07:35 / Natálie Nová
  0
📷
1 fotografie v galerii
Kvůli menšímu množství světla jsou totiž v přetopených kancelářích unavenější a hůře se na práci soustředí. Wikimedia Commons
Kancelářská práce je pro mnoho lidí v zimě komplikovanější. Kvůli menšímu množství světla jsou totiž v přetopených kancelářích unavenější a hůře se na práci soustředí. Osmihodinová pracovní doba za počítačem se tak stává ještě náročnější než během roku. Odborníci však mají řešení na základě studie lidského těla a chemických procesů. V článku vám přinášíme informace, jak v zimě v kanceláři zefektivnit svoji práci a cítit se lépe.

Správná barva světla nastartuje mozek i dobrou náladu

Mezi největší bojovníky proti únavě patří světlo, kterého je však v zimě nedostatek. Ideální pracovní místo by vždy mělo využívat co nejvíce denního světla a mělo by být umístěno zády nebo bokem k oknu. Sezení naproti oknu se nedoporučuje, protože při pohybu slunce po obloze může dojít k oslňování. Důležitým bojovníkem proti únavě je pak v zimě vhodně zvolené umělé osvětlení. Klasické žárovky vyzařují hlavně žluté světlo, v LED světelných zdrojích naopak převažuje světlo bílé s velkým podílem modré složky. „Modré světlo stimuluje v lidském těle tvorbu serotoninu, který je známý jako hormon dobré nálady. Pokud si při šeru a prvních známkách únavy na práci přisvítíte stolní LED lampičkou, podpoříte tak tvorbu serotoninu, který je odpovědný za buzení a stimulaci organismu,“ radí Jana Martínková ze společnosti vyrábějící ergonomické pracovní doplňky do kanceláří. Barevná teplota světla přitom není jen pocitovou záležitostí, ale i objektivně měřenou veličinou, která se udává v kelvinech. Zatímco barevná teplota klasické žárovky se pohybuje kolem 2 700 kelvinů, proti zimní únavě je vhodné bojovat spíše LED žárovkami, u nichž výrobce udává hodnotu 6 000 kelvinů a více.

Čerstvý vzduch a květiny proti únavě

Další příčinou ospalosti a únavy bývá příliš teplé a suché mikroklima. Nadměrné teplo nejen uspává, ale též spouští pocení a fyzickou nepohodu. Suchý vzduch má negativní účinky na respirační ústrojí i na oči, které unavuje a vysušuje. Ideální mikroklima lze v kanceláři vytvořit při teplotách v rozmezí 21 až 23 °C a vlhkosti od 40 do 55 %. S tou mohou vypomoci například květiny, které zvlhčují a okysličují vzduch. Pro udržení zdravého vzduchu se také doporučuje pravidelné a rychlé větrání. Čerstvý vzduch a krátká prudká změna teploty mají totiž na organismus nabuzující účinky a zároveň jsou zpestřením i pro mozek, který se po většinu dne věnuje monotónní kancelářské práci.

Rychlou pomoc zajistí hroznový cukr a máta

Pokud máte v práci ty nejlepší podmínky a zimní únava vás přesto zmáhá, vsaďte na přírodní stimulanty. Rychlým zdrojem energie pro mozek je například hroznový cukr nebo sladké ovoce. Povzbuzení přinese také mátový čaj či doplňky stravy s guaranou. Využít lze i odvar připravovaný z cesmíny paraguayské, známý jako yerbamaté. Tradiční lomcovák v podobě kávy odborníci příliš nedoporučují. Káva totiž při nadbytečné konzumaci dehydruje, což může vést k letargii a únavě.
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47