LED osvětlení způsobuje vážné zdravotní komplikace

 Interier 
11. prosince 2017 05:00 / Marcela Plachá
  20
📷
5 fotografií v galerii
V noci se snažte svítit co nejméně Shutterstock
I používání osvětlení má svá pravidla, jejich dodržování vám může zkvalitnit život. Možná budete lépe spát a vrátí se vám ztracená energie.

S LED osvětlením sice ušetříte, ale jen velmi mírně. Naopak nezůstane ušetřeno vaše zdraví. Pečlivě proto vybírejte, kde LED osvětlení použijete. Hlídejte si i hodinu, při které LEDky požíváte. Aniž bychom si to uvědomovali, LED osvětlení totiž vyzařuje modrou vlnovou délku, přesně tak, jako slunce v poledne.

Proto si při tomto typu osvětlení ve večerních hodinách totálně rozhodíme rytmus našeho organismu, který by se měl připravovat na spánek. Na ten by ho mělo navádět právě ubývající denní světlo. My se ale raději snažíme o prodloužení dne a ještě si „modrého světla“ přidáváme prostřednictvím zářících televizních obrazovek, počítačů a mobilů. Nevhodné osvětlení tak může mít za následek velmi vážné zdravotní komplikace.

Díky nočnímu osvětlení, které nás připravuje o spánek, se nám snižuje hladina melatoninu. Dlouhodobé snížení melatoninu se již prokazatelně dává do souvislosti s civilizačními chorobami, jako je cukrovka, diabetes, rakovina prsu a rakovina prostaty.

Není však nutné se LED osvětlení úplně vzdávat. Je to efektivní zdroj světla, ale pouze ve dne. Sviťte si s ním v kuchyni, v obýváku, u pracovního stolu. Nepoužívejte LEDky v ložnici nebo v noční lampičce na čtení. Nejméně dvě hodiny před spaním bychom LED osvětlení neměli používat vůbec. To znamená, že bychom se večer neměli ani dívat na televizi. Nevhodná je LED žárovka umístěná na WC. Rozsvítíte-li ji v noci, narušíte si zbytek celého spánku. Na WC si instalujte žárovku s wolframovým vláknem a stmívačem. Úplně nejlepší by bylo v noci nerozsvěcovat.

Doba, kdy byla módní instalace bodového osvětlení po celém domě, už je naštěstí pryč. Takzvané bodovky by měly sloužit výhradně k osvětlení předmětu, třeba sochy nebo obrazu. Nejvíce škody natropí bodové osvětlení v koupelně, kdy totálně přesvítí podlahu a stěny tonou v šeru. Dávejte si pozor na oblíbené osvětlení nad zrcadlem, je celkem neefektivní. Když se na sebe chcete podívat, tak vám do obličeje vrhá stín. Proto si osvětlení dávejte raději po bocích zrcadla.

Ideální není ani instalace bodovek v kuchyni. Díky lesklým předmětům, které používáme, na nás dopadají nepříjemné odlesky. Především od hrnců a nožů.

Při výběru vždy dobře zvažte, jaký typ osvětlení potřebujete a jak ho budete využívat. Snad vás přesvědčí i fakt, že to cenové ušetření není zase až tak velké. Z průměrné spotřeby elektrické energie připadá na osvětlení pouhých 4,5 %. Těch zbylých 95,5 jsou ostatní spotřebiče, z nichž je největším žroutem elektrické energie mrazák.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47