Neodborně zapojené světelné řetězy mohou končit požárem

 Interier 
20. prosince 2017 10:00 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Před používáním vánoční světýlka vždy zkontrolujte Pixabay
S vánočními svátky a veškerými emocemi kolem nich člověk snadno zapomene na bezpečnostní pravidla, která musí při manipulaci se světelnými řetězy dodržovat. Dejte si proto pozor, abyste kvůli světýlkům letos nevyhořeli.

Vánoční světýlka se už nějakou dobu objevují v oknech a brzy si je rozsvítíme i na vánočním stromečku. Ať už používáte vnitřní či venkovní osvětlení, dbejte na následující pravidla, aby vám Štědrý večer nepokazil náhlý požár.

Zapomeňte na tržnici

V případě kupování světelných řetězů raději zapomeňte na stánkaře. Sami víte, že jejich zboží nikdy není tak kvalitní, jak byste čekali. Světýlka u nich možná seženete levněji, ale od jejich funkčnosti, životnosti a kvality nemůžete čekat téměř nic. Provedené testy navíc prokazují, že u některých z nich hrozí úraz elektrickým proudem, nebo se mohou dokonce vznítit. Zkuste raději zapátrat po těch ekologických, o kterých jsme nedávno psali.

Kupujte jen ty kvalitní

Ve většině hobbymarketů seženete krásné světelné řetězy, které jsou určeny buď do interiéru, nebo exteriéru a mají záruku kvality. Budou sice stát o něco víc než ty z tržiště, ale budete mít jistotu, že si příští rok nebudete muset kupovat nové a že vánoční svátky přežijete ve zdraví.

Pozor na zápach

Jestliže už doma nějaká světýlka máte, zkuste je před svátky otestovat. Pokud se řetěz při zapojení přehřívá, což poznáte tak, že najednou ucítíte podivný zápach, světýlka okamžitě vytáhněte a už je nepoužívejte. Přehřátí totiž může způsobit celkem rychle požár. Podívejte se také na vidlici, kterou kabel připojujete do zásuvky. Neměla by být bez „návleků“ neboli olisování. Takováto vidlice by totiž při opakovaném použití mohla kvůli poškození izolace způsobit úraz elektrickým proudem.

Venkovní na zahradu a vnitřní do bytu

A nikdy jinak! Pomoci při rozlišování vám může už barva kabelu. Zelená se hodí na vánoční stromeček, bílá na bílé budovy a střechy a černá na tmavší budovy. Nejdůležitější je nezapojovat vnitřní osvětlení venku. Venkovní světelné řetězy totiž podléhají mnohem přísnějším kritériím, aby odolaly venkovním podmínkám.

Pozor na prodlužovačky

Osvětlený strom na zahradě, kůlna nebo balkon vypadají krásně. Při instalaci a zapojování osvětlení si ale musíte dát velký pozor. Často se totiž stává, že lidé nemají mimo budovu zřízenou elektrickou zásuvku, a tak natáhnou prodlužovací kabel ven a přivřou ho do dveří nebo oken. Pokud je ale kabel stlačený dlouhou dobu, může se poškodit vnitřní izolace, což může způsobit elektrický zkrat. Ten sice vypojí pojistky, ale stlačené místo může být natolik horké, že zapříčiní vznik požáru.

Řetěz s transformátorem

Pokud máte doma malé děti nebo domácí zvířata, pořiďte si raději světelný řetěz s bezpečnostním transformátorem. Vysoké napětí převede na nižší, které již není životu nebezpečné.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47