Vybíráte televizi? Poradíme vám, na co všechno je důležité hledět

 Interier 
29. listopadu 2017 13:01 / Jan Novák
  0
📷
4 fotografie v galerii
Velká uhlopříčka je lákavá, ale nemusí být vždy nejlepší volbou Shutterstock
Vánoce jsou v řadě rodin nepředstavitelné bez sledování klasických i nových pohádek. Některé domácnosti si i proto nadělují předčasný dárek v podobě nové televize.

Na trhu je jich dnes nepřeberné množství, jenže jak mezi nimi vybrat tu pravou?

Čím větší přístroj, tím hůře mu budete hledat místo

Hlavně sportovní fandové nedají dopustit na co největší obrazovku. Jenže někdy zapomínají na to, že obří obrazovka neznamená automaticky lepší výsledky. Záleží totiž vždy na velikosti místnosti, kde televizi sledujete.

Máte-li menší obývací pokoj, nepřijímáte televizní kanály ve vysokém rozlišení a nemáte ani Blu-ray přehrávač, pravděpodobně televizor s ohromnou úhlopříčkou dostatečně nevyužijete a vaše investice by byla zbytečně vysoká.

Jaká je ideální vzdálenost diváka od televize?

Velikost obrazovky se udává většinou v palcích, kdy jeden palec se rovná 2,54 centimetru. Ideální vzdálenost diváka od televizního přístroje s Full HD rozlišením by podle odborníků měla být dvojnásobkem až trojnásobkem úhlopříčky.

Pokud je tedy vzdálenost diváka od obrazovky přibližně dva metry, je vhodné pořídit obrazovku alespoň velikosti 40 palců (asi 102 centimetrů). Pro UHD displeje nic násobit nemusíte, velikost úhlopříčky odpovídá minimální pozorovací vzdálenosti – u 40palcové televize se 4K rozlišením proto můžete sedět metr daleko. Čím větší uhlopříčku zvolíte, tím hůře budete televizi umisťovat.

Berte v úvahu, jak budete přijímat televizní signál

Existují tři základní druhy televizního vysílání – pozemní (DVB-T), kabelové (DVB-C) a satelitní (DVB-S). Tuner, tedy zařízení, které umožní zobrazit signál na obrazovce, pro pozemní a kabelové vysílání dnes obsahuje většina běžně prodávaných přístrojů.

Některé už jsou dokonce připravené na standard DVB-T2, který se má prosadit jako jediný po roce 2020. Pro připojení kabelem je třeba dekodér, který vám poskytne operátor kabelové televizní společnosti, takzvanou CI kartu. Pro příjem satelitního vysílání je vhodné zakoupit satelitní anténu a k ní buď samostatný satelitní přijímač, anebo přímo televizor s již zabudovaným satelitním tunerem – i těch je většina, výběr tak nebude složitý.

Desetiletá televize už dnešnímu standardu nestačí

Televize patří k sortimentu, který se v posledních letech mění velmi rychle. Sledovat vysílání třeba na deset let starém přijímači oproti novince tak nemusí být příjemné a není to ani výhodné z hlediska nákladů na elektřinu.

Staré rozměrné CRT televizní přístroje už patří historii, poměrně nedávno módní plazmové televize pak nahradily tenké LCD panely. Bodují především nízkou spotřebou, výborným jasem i kontrastem a širokými pozorovacími úhly. Objevují se i televize s tenkými OLED displeji. Oproti starým přístrojům nabízejí novinky i vysoké rozlišení.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47