Triky, jak jednoduše vyčistit křišťálový lustr, aniž byste ho museli sundat ze stropu

 Tipy a inspirace 
15. listopadu 2017 16:48 / Marie Popelková
  6
📷
4 fotografie v galerii
Křišťálový lustr je krásný doplněk bytu, ale je potřeba jej pravidelně čistit Shutterstock
Křišťálové lustry už dávno nepatří jenom na zámek. V posledních letech se z nich staly poměrně běžné doplňky našich domácností. Vzhledem k tomu, že jde mnohdy o drahou záležitost, je potřeba se o takový lustr vždy dobře starat. A k tomu patří i čištění.

Většina hospodyněk čistí lustry jednou do roka, hlavně na Vánoce. Svým způsobem to i stačí. Ale někdy se stane, že jsou jednotlivé části svítidla zanešené a našedlé a potřebují oživit. Jenomže to mnohdy představuje i složitou operaci, kdy se musí prakticky celé svítidlo rozebrat na jednotlivé díly. A to mnohým hospodyňkám při té představě vstávají vlasy hrůzou na hlavě. O tom, jak si vybrat do interiéru ten nejvhodnější lustr, jsme psali zde. My vám však poradíme pár triků, jak můžete svůj interiérový doplněk vyčistit, aniž byste ho museli sundávat ze stropu.

Zákazy

Nejprve si ale pojďme říct základní pravidla, které byste měli při čištění lustru dodržet, abyste jej neponičili. Při čištění nikdy nepoužívejte abrazivní a agresivní čisticí prostředky. Ale ani sodu, popel či mýdlo. První dva prostředky vám sklo poškrábou, mýdlo zase zanechává mastný film, což vede ke ztrátě lesku.

Suché čištění

Pokud je svítidlo pokryto jen malou vrstvou prachu, bohatě si vystačíte s měkkým suchým hadříkem nebo štětkou na prach. Můžete použít speciální kartáč s měkkými štětinami, který má antistatické vlastnosti. Postupujte však velmi opatrně, aby se jednotlivé díly, které se budou navzájem dotýkat, nepoškrábaly nebo nezlomily.

Roztok amoniaku

V první řadě odpojte lustr od elektriky. Do 1 litru teplé vody dejte lžíci amoniaku. Voda ale nesmí být horká. Potom pečlivě otřete každý krystal měkkým hadříkem namočeným v roztoku. Tím můžete omýt i kovové součástí svítidla.

Ekologičtější způsob

Pokud se vám nechce shánět amoniak, sáhněte po saponátu či starém dobrém octu. Postup je jinak stejný. Lustr odpojte od napájení. Potom si přimíchejte do teplé vody trochu saponátu nebo octa, opět jednotlivé díly opatrně otřete a nezapomeňte ani na tělo lustru.

Spreje na čištění

Velmi jednoduchým způsobem, i když ne zrovna levným, je čištění lustru za pomocí speciálních sprejů. Na podlahu rozprostřete igelit a na všechny části svítidla nastříkáte speciální přípravek. Ten nečistoty okamžitě rozpustí a špína steče na podlahu, aniž by na lustru zanechala skvrny. Celá akce je otázkou několika minut.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve