Zastřešená pergola skýtá mnoho možností

 Exterier 
14. listopadu 2017 12:59 / Marie Popelková
  0
📷
6 fotografií v galerii
Pokud si pergolu zastřešíte, budete ji moci využívat prakticky celý rok Shutterstock
Pergoly jsou v čím dál větší oblibě. Pokud chcete pod pergolou trávit společné chvíle s rodinou nebo přáteli prakticky celoročně, je ideální ji zastřešit. Tak vás totiž neohrozí ani déšť nebo sníh a třeba do grilování se budete moct pustit v podstatě kdykoliv vás to napadne.

Zastřešení pergoly má hned několik pozitiv. Kromě toho, že zde budete moct trávit čas bez ohledu na počasí, má zastřešení pergoly i jednu technickou výhodu. Díky střeše se totiž celkově zpevní konstrukce.

Čím pergolu zastřešit

Velkou roli hraje to, zda se chystáte položit krytinu na už dříve postavenou pergolu nebo zda plánujete stavbu celé pergoly a se střechou dopředu počítáte. Vždy je totiž potřeba zvolit takový materiál, který bude vyžadovat co nejmenší zásahy do konstrukce. Každý materiál má své výhody a nevýhody a je třeba dobře zvážit, který bude nejlepší právě pro vás.

Někdo touží po tom, aby střechou prosvítalo světlo, někdo chce dát přednost lehké krytině, další zase z estetického hlediska chce na pergolu položit stejnou krytinu, jakou má na střeše domu.

Vždy je ale dobré, když je zastřešení větší než půdorys pergoly, a to hlavně kvůli odtoku dešťové vody. Pokud o pergole teprve uvažujete, můžete si přečíst náš článek, jak ji postavit.

Výběr krytin

Na trhu existuje celá řada materiálů, kterými lze zahradní pergolu zastřešit. Nejčastěji jde o tyto krytiny:

Plechová krytina

Klasická plechová krytina se hodí nejen na střechu, ale i na pergolu. Výhodou je, že jde o poměrně levné řešení. Některým lidem ale plechová krytina nevyhovuje z estetického hlediska.

Pálená taška

Lidé milující tradici nebo ti, kteří mají na svém domě pálené tašky, upřednostňují tento materiál i na zastřešení pergoly. Pálená taška vypadá na pergole dobře, ale musíte počítat s tím, že jde o těžkou krytinu, která vyžaduje velmi pevnou konstrukci. I proto jde obvykle o finančně náročnější řešení.

Polykarbonát a sklolaminát

Dobrými užitnými vlastnostmi a příznivou cenou vyniká polykarbonát a také sklolaminát. Lehký a pružný polykarbonát nebo pevný sklolaminát však nemusí vždy vyhovovat konkrétním požadavkům na moderní a zároveň nadčasový vzhled.

Vlivem nových technologií se na trhu objevily polykarbonátové desky, jejichž využití ve stavebnictví je celkem rozmanité. Díky své navýšené odolnosti vůči rozbití za současného zachování nízké hmotnosti a snadné opracovatelnosti je tato krytina mezi lidmi oblíbená.

Podobné je to se sklolaminátem. Na rozdíl od polykarbonátu ale desky z tohoto materiálu dokáží danému prostoru vdechnout mnohem přirozenější odstín světla. To je dáno použitým materiálem - polyesterovou pryskyřicí, která je vyztužena skelným vláknem. Žluté zabarvení v kombinaci se skelným vláknem propouští přirozené, teplé a zároveň příjemné světlo. Hlavní výhodou je opravdu nízká pořizovací cena a rozmanitý výběr barevných odstínů. Nelze však vytvořit strukturovaný povrch pro rozptyl světla. Právě z těchto důvodů se hodí více na zastřešení přístřešků než posezení.

PVC krytiny

Jedním z levnějších řešení jsou také krytiny z PVC. Mívají podobu vlnitých nebo trapézových desek. Jejich výhodou je nízká cena, lehkost a snadná montáž. Dokáží odolávat teplotám do +60 °C a do -50 °C, poté začnou praskat nebo se naopak tavit. Jejich životnost je v průměru stanovena na 20 let.

Asfaltové šindele

Asfaltové šindele jsou na pergolách nejrozšířenější krytinou. Jejich pořízení je sice nákladnější, za to však dokáží poskytnout slušnou životnost. Jsou lehké a odolné proti silnému větru. Životnost se deklaruje na 50 let.

Tvrzené sklo

Tato varianta je vhodným řešením v případě moderních minimalistických staveb, ovšem jistou nevýhodu může představovat vysoká míra průsvitnosti stejně jako poměrně náročnější údržba.

Textilní plachta

Pokud nechcete mít pergolu zastřešenou celoročně, možná vás zaujme baldachýn, plisé nebo textilní plachty. Textilní plachta je ale mnohem náchylnější k poškození než ostatní materiály a neposkytuje dokonalou izolaci, takže jde skutečně jen o dočasný a hlavně občasný způsob zakrytí pergoly.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve