Vyzkoušejte naše rady a udělejte si koupelnu krásnější i bez bourání

 Rekonstrukce 
07. listopadu 2017 08:35 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Vyhněte se náročné a drahé rekonstrukci Shutterstock
Možná, že mnozí z vás už delší dobu přemýšlejí nad tím, že by si rádi zrenovovali koupelnu. Vyměnit umyvadlo či vanu není až takový problém, ale položit nové obklady, to se často neobejde bez bourání. A taková rekonstrukce pak bývá finančně nákladná. Ale věřte, že to tak nemusí být.

Obnova vaší koupelny nemusí s sebou nutně nést otloukání starých kachliček. Vyzkoušejte některé z těchto našich rad a uvidíte, že výsledný efekt vás skutečně překvapí.

Samolepky dodají moderní šmrnc

Samolepící dekorace se v poslední době těší velké oblibě. Ozvláštnit si jimi můžete prakticky celou domácnost, a to včetně koupelen. Jejich největší výhodou je nejenom rychlá a snadná aplikace, ale i fakt, že pokud se vám časem omrzí, můžete je snadno vyměnit za nové. Na výběr totiž máte nepřeberné množství tvarů, barev a velikostí. Ozdobit jimi můžete nejenom dlažbu, ale také vanu, sprchový kout, skříňky, pračku, koš, umyvadlo, WC i zrcadlo. Obklady můžete přelepit celé nebo je jen přizdobit dekorací. Záleží jenom na vaší fantazii a vkusu. A zkusit můžete i samolepku s 3D efektem. Navíc vám při práci mohou pomoci vaše děti, které tak snadno zabavíte.

Nový nátěr

Velmi rychlou a snadnou variantou, jak si ze staré koupelny udělat novou, je obklady prostě a jednoduše natřít. V obchodech se dnes dají sehnat moderní nátěry, které krásně překryjí starý obklad a odolají i vlhku a běžným čistícím prostředkům. Před prací je však nutné podklad důkladně očistit a odmastit. A při koupi barvy rovněž myslete i na to, že je potřeba nanést tři až čtyři vrstvy nátěru, aby dokonale překryly původní barevný odstín. Výsledek ale bývá skutečně efektivní. A pokud máte hodně fantazie a trpělivosti, můžete si vytvořit i šablony, s jejichž pomocí kachličky přemalujete jen zčásti nebo na nich vytvoříte zajímavou grafiku.

Nalepte nové na staré

Tato renovace je jedna z nejefektivnějších, ale také více finančně nákladná. Nicméně, pokud trváte na nových obkladech a nechcete bourat celou koupelnu, tak tato rada je pro vás přímo jak dělaná. Na trhu se totiž dnes dají koupit ultratenké obklady, které mají tloušťku 3 - 4 mm. Tyto dlaždice mají stejné vlastnosti jako ty klasické obklady o tloušťce 8 - 12 mm. Mají ale rovněž nižší váhu a manipulace s nimi je tedy také jednodušší. U klasických obkladů byste navíc museli řešit problémy se zavřením dveří, zvýšením prahů a další. Teď ale přichází na řadu ten největší zádrhel. Pokládka není ani tak složitá, nicméně je potřeba dodržovat několik zásad. Je nutné mít naprosto rovný podklad a ani uvolněné dlaždice. Pokud takové najdete, nejprve je opravte. O tom, jak následně dlažbu vyspárovat, jsme psali ze. Pokud ale nejste zdatný řemeslník, raději se obraťte na profesionály. Amatérsky udělaná práce by totiž také mohla skončit kompletním bouráním obkladů a nákladnou rekonstrukcí.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008