Pokud chcete předejít bolestem zad, zaměřte se na zdravé sezení

 Tipy a inspirace 
05. listopadu 2017 07:21 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pokud trávíte na židli hodně času, poohlédněte se po "zdravé" židli Shutterstock
Pokud strávíte denně alespoň osm hodin sezením na židli, je takřka jisté, že dříve nebo později se dostaví zdravotní potíže. Pokud chcete komplikace co nejvíce oddálit, měli byste se držet základních pravidel, která souvisejí s ergonomií sezení.

Lidská páteř není na dlouhodobé sezení stavěná. Navíc při špatném sezení netrpí jen ona, ale také jsou ohroženy ostatní funkce těla. Pokud už musíte denně mnoho hodin sedět, snažte se polohu vsedě střídat s polohou vleže a se stáním a hlavně se snažte hodně chodit.

Pojem zdravá židle prakticky neexistuje, jsou ale modely, na kterých je sezení přeci jen o něco "zdravější". Jde o židle, které umožňují takzvané dynamické sezení. Jednoduše jde o to, že čím méně páček na židli je nastaveno "napevno", tím více je sezení dynamické a zádové svalstvo lépe pracuje na udržování správné fukce páteře. Lepší je tak pořídit si takovou židli, která umožňuje synchronní pohyb sedáku a zádové opěry spolu s tělem při permanentní opoře v zádové oblasti bez jakéhokoliv manuálního ovládání (židle se synchronní mechanikou).

Vedlejším efektem synchronní mechaniky je, že se vás celou dobu sezení snaží vytlačit ze sedáku směrem dopředu (aby vás pružina, tlačící zádový opěrák dopředu, mohla dostatečne podpírat ve svislé poloze, musí být nastavena relativně silně, jenže tím vás, při vašem neustálém vrtění se, nepozorovaně posouvá vpřed). Nezbývá, než si třeba 50x denně poposednout opět dozadu - je třeba si uvědomit, že nesedíte-li zcela vzadu, nemůže bederní opěrka neboli lordozní prohnutí zádového opěráku vůbec správně působit, tedy tlačit na bederní oblast vaší páteře.

A pozor, i na relativně "zdravé" židli dokáží někteří lidé sedět špatně. Navíc je třeba počítat s tím, "zdravá" židle" se může člověku ze začátku zdát velmi nepohodlná. Je to proto, že se vaše zdeformované tělo nechce hned přizpůsobit zdravé poloze.

Zásady správného sezení

Pokud si chcete pořídit "zdravou" židli, měli byste znát desítku zásad správného sezení:

1. Židle musí mít synchronní mechanismus

Při naklánění se dozadu - až lehnutí - se musí zvětšovat úhel mezi sedákem a opěrákem s tím, že se sedák mírně nakloní dozadu. Synchronní mechanismus má jednu drasticky nebezpečnou vlastnost - snaží se vám posunout zadek dopředu. Lze tomu předejít nastavením slabšího přítlaku zádové opěry.

2. Správně tvarovaný opěrák

Na opěráku by měla být "boule" v oblasti bederních obratlů (bederní opěrka), která správně kopíruje tvar vaší páteře. Vodorovný řez opěrákem by měl být konvexní a ne rovný, nebo dokonce konkávní (jako má bohužel většina židlí, například síťovaný opěrák nelze z principu vytvarovat konvexně) - protože by vás nutil se hrbit.

3. Správně tvarovaný sedák

Ideální sedák je takový, který vám při poloze vleže nestlačuje stehna zespodu. Také vám musí bránit v klouzání zadnice dopředu (opěrák vás vyhání ze židle).

4. Je třeba sedět vzadu

Je dobré mít zadek doslova narvaný úplně vzadu - a to nepodceňujte jako 90 % lidí v ČR! Pokud sedíte poposunutí i o pár centimetrů více vpředu, bederní opěra je pak k ničemu.

5. Umístění monitoru

Držák monitoru musí umožňovat horizontální i vertikální nastavení.

6. Musíte sedět ve správné výšce

Tj. sedět co nejvýše, ale tak, aby ani při "lehnutí si" nebyla stlačena stehna zespodu přední hranou sedáku (tzn. při všech nakloněních musíte mít paty na zemi, popř. na podložce). Další výhoda větší výšky sedu je menší stlačení vnitřností. Sedíte-li příliš nízko, máte extrémně stlačené tkáně kolem sedacích kostí. A naopak, sedíte-li příliš vysoko, máte extrémně stlačené tkáně na spodku stehen - srdce pak není schopno "vytáhnout" krev zpátky z takto "uškrcených" nohou.

7. Stůl i klávesnice ve správné výšce

Ruce nesmí být v zápěstí ohnuty nahoru (tj. nad přímkou, kterou tvoří loketní kosti). Ke klávesnici je  vhodné si pořídit gelovou podložku pod zápěstí.

8. Područky musí podpírat pouze lokty, ne zápěstí

Područky by měly nadlehčovat ruce, aby nevisely celou vahou na páteři, a zároveň být tak vzadu, abyste s nimi nenaráželi do stolu (nesmí bránit v přístupu ke stolu - musí tedy začínat až za břichem).

9. Co nejčastěji střídat polohu

Snažte se ze židle často vstávat, udělat pár kroků nebo si třeba na chvíli lehnout. Jde o takzvaný systém Sedět - Ležet - Stát. Tyto tři polohy byste měli neustále střídat.

10. Sportujte

Pokud musíte hodiny denně sedět, snažte se alespoň ve volných chvílích trochu sportovat. Nemusíte předvádět žádné výkony hodné vrcholového sportovce, stačí, když budete chodit třeba na delší procházky.

Fámy o zdravém sezení

V souvislosti se zdravým sezením mezi lidmi stále koluje mnoho mýtů. Mezi ty nejčastější patří tyto:

Síťovaný opěrák je správný, protože v létě nehřeje

Z ergonomického hlediska je síťovaný opěrák špatná myšlenka. Nikdy z něho totiž nepůjde vytvarovat takový opěrák, který vás správně podpírá, tedy: konvexní. Jediná jeho výhoda je tedy v tom, že v létě se v něm člověk "nepotí". Na druhou stranu lidé sedící u vzduchové ventilace si však naopak stěžují na chlad.

Židli není nutno předem zkoušet

To je podle odborníků velký nesmysl. Než totiž nějakou židli pořídíte, musíte ji osobně vyzkoušet. Jen tak budete mít jistotu, že vám vyhovuje po všech stránkách.

Sedák by měl být nakloněný mírně dopředu - je to zdravé na páteř

Naklonit sedák by bylo rozumné, pokud byste si na židli mohli sednout do polohy "na míči". Problém nastává, že vám zadek klouže dopředu a bederní oblast tak není podepřena.

Nejpohodlnější = nejzdravější

Tento příměr bohužel neplatí. "Zdravá" židle obvykle na počátku moc pohodlí svému uživateli nepřináší, protože jeho pokroucená páteř se zdravější poloze nechce jen tak přizpůsobit. Kouzlo ergonomie spočívá ale v tom, že máte pocit pohodlí i za 10, 20 let sezení na židli.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve