Nadčasovou podlahu z masivního dřeva zvládnete položit i sami

 Interier 
03. listopadu 2017 08:24 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Podlaha z masivního dřeva dokáže zútulnit každý interiér Internet
I když dnešní trh nabízí nepřeberné množství nejrůznějších podlahových krytin, podlaha z masivu je klasika. Její nespornou výhodou je, že nepodléhá žádným trendům, je nadčasová, trvanlivá, příjemná na dotek a dokáže každému interiéru dodat útulnou atmosféru.

Podlahy z dřevěného masivu můžete pořídit v různých barvách, takže bude perfektně ladit s ostatním nábytkem a dekoracemi.

Pokud se chcete do pokládky podlahy z masivu pustit sami, měli byste vědět, že je potřeba nejdříve dobře připravit podklad. Nerovnosti do dvou milimetrů jsou v normě. Pokud zjistíte větší nerovnosti, je potřeba použít vyrovnávací stěrku.

Úprava podkladu

Podle savosti podkladu zvolte druh penetrace. Penetrační roztok umožní, aby další vrstva k povrchu pořádně přilnula. Na penetraci následně přijde vyrovnávací stěrka a na zaschlou stěrku igelitová fólie. Pokud není povrch potřeba vyrovnávat, musí být suchý a hladký. Je také potřeba odstranit veškerou suť a jiné nečistoty.

Způsoby pokládky dřevěné podlahy

V prvé řadě mějte na paměti, že prkna z masivního dřeva jsou přírodním produktem. Jsou určena pro montáž pohledové podlahy a musí mít vlhkost dřeva cca 10 % či méně. Dřevo s vlhkostí přes 12 % se na pohledové podlahové krytiny příliš nehodí, protože po pokládce dřevo dále vysychá a vznikají spáry. Dřevěnou podlahu pak lze položit hned několika způsoby. Výběr záleží na vás. Na výběr máte:

  • Pokládku podlahy plovoucím způsobem na ocelové sponky
  • Pokládku podlahy celoplošným lepením
  • Podlahu šroubovanou na dřevěný rošt

Pokládka podlahy plovoucím způsobem na ocelové sponky

Na upravený povrch přijde parotěsná zábrana z PE fólie a podložka pro zvukovou izolaci. Pokládka samotné dřevěné podlahy probíhá tak, že se do sebe zatlačí spony tak, aby vytvořily řetězy 70 centimetrů od sebe. První sponku rozpulte v polovině a dřevěné klíny umístěte mezi stěnu a první řadu prken, aby vznikla spára pět milimetrů na metr délky.

U dalších prken je to už jednoduché, budete zasouvat pero do drážky. Čelní konce prken slepíte a po vytvrdnutí lepidla odstraníte klínky vymezující spáru u stěn.

Pokládka podlahy celoplošným lepením

Podklad musíte nejprve dobře nepenetrovat a pak použijete lepidlo. Kdyby se vám nepodařilo prkna přilepit na celé ploše, mohla by podlaha vrzat. Lepidlo proto nanášejte na takovou plochu, kterou dokážete prkny zaklopit, aniž by lepidlo zavadlo. Podél stěn byste měli nechat asi centimetrovou mezeru. Ve spoji dalších prken nemají vzniknout mezery.

Podlaha šroubovaná na dřevěný rošt

Masivní dřevěné podlahy se pokládají na rošt, OSB desky nebo na beton. Rošt se pokládá kolmo k směru podlahových prken. Meziprostory spodní konstrukce vyplňte izolační vrstvou z minerální vlny. Mezi stěnou a první řadou prken pomocí klínků vymezte 15 milimetrů. První řadu prken položte tak, aby drážkou byly směrem ke zdi. Zarovnejte a zašroubujte do hranolu shora. Následující prkna pak šroubujte skrz pero. Poslední řadu prken bude třeba opět našroubovat shora.

Dilatační spáry mezi podlahou a stěnami a upevnění první řady prken zakryjte parketovými soklovými lištami. Před umístěním soklových lišt musíte bezpodmínečně odstranit distanční klíny. A pozor, lišty se šroubují na stěnu, ne na prkna! Při použití upevňovacích profilů ve spojení s vhodnými parketovými lištami pak šrouby nejsou vidět. U skládaných lištových úseků provádějte šikmé řezy. Pak jsou spoje méně viditelné. Jakou zvolíte finální úpravu dřevěné podlahy, záleží čistě na vás. Například olejování nechá krásně vyniknout kresbu dřeva. O tom, jak podlahu správně naolejovat, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve