Špatná péče o elektroniku nadělá více škody než užitku

 Technika 
31. října 2017 08:15 / Pavel Suchý
  0
📷
4 fotografie v galerii
Čištění domácí elektroniky má svá pravidla, nevhodnou péčí ji můžete i zničit. Shutterstock
V dnešní době snad neexistuje domácnost, ve které by nebylo množství nejrůznější elektroniky. Aby tyto spotřebiče mohly dlouho sloužit, je nutné se o ně starat. Čištění chrání přístroje zevnitř i zvenčí, ale musí se provádět správně. V péči o elektroniku mnozí lidé dělají zásadní chyby.

Chyb, kterých se mnozí při čištění elektroniky dopouštějí, je celá řada. Přitom některé čistící metody přístrojům doslova škodí.

Počítač a klávesnice

Domácí počítač už dnes není v domácnosti výjimkou. I ten ale vyžaduje péči. Například v klávesnici se podle průzkumů nachází více bakterií než v toaletní míse.

I když třeba nad klávesnicí nebaštíte slané brambůrky, dostane se do ní přinejmenším prach a s ním i různí roztoči, bakterie a podobně.

Čas od času proto klávesnici obraťte vzhůru nohama a jemně z ní nečistoty vyklepejte a jemně vysajte. Tuto činnost byste měli provádět alespoň jednou měsíčně. Jednou za půl roku je pak ideální klávesnici rozebrat a vyčistit důkladněji. Pokud si na to netroufáte, svěřte práci odborníkům.

Čistit je potřeba i stolní počítač, a to i zevnitř. Do skříně se dostanete i sami, ale opět platí, že pokud si na to netroufnete, obraťte se na profesionály.

Většinou stačí odmontovat bočnici skříně a jemně, opravdu jemně vyluxovat dno, mřížky, ventilátory a případně zadní panel – bývají v nich doslova haldy prachu. Pokud nevíte, co děláte, na nic nesahejte (pozor na statickou elektřinu, dotek prstu může velmi uškodit), a už vůbec nic neodpojujte. Podle toho, jak se vám doma práší, to klidně provádějte jednou za půl roku až za rok.

Obrazovku monitoru, laptopu nebo i televize v žádném případě nepucujte starou ponožkou namočenou v běžném saponátu. Pořiďte si na to speciání hadřík. Není totiž nijak těžké obrazovku poškrábat, nebo na ní nesprávným čištěním udělat nevzhledné šmouhy. Nepoužívejte žádnou agresivní chemii, ale raději speciální přípravek (nejsou tak drahé), a místo rozstříhaného starého trička zkuste jemné mikrovlákno. Nezapomeňte taky, že byste měli nechat obrazovku vychladnout, a před zapnutím naopak uschnout.

Co se bez odborníků neobejde

Do televizorů, přehrávačů a rekordérů, lednic a praček a kdovíčeho dalšího se rozhodně sami nepokoušejte dostat. Nejsou určené k tomu, aby je někdo rozebíral doma. A snažit se hrabat ve vnitřnostech televizoru může být zdraví nebezpečné, i když moderní LEDky už nejsou tak smrtící jako staré CRT televizory.

Skrytá špína

Ne vždy je špína vidět hned na první pohled. I "skrytá" místa je ale nutné pravidelně čistit.

Vodní kámen

Ve varné konvici, pračce, myčce a dalších spotřebičích, které pracují s vodou, se občas usadí vodní kámen. Pokud máte obzvlášť tvrdou vodu, zvažte změkčovače a v každém případě různé topné spirály pravidelně čistěte. O tom, jak si doma poradit s vodním kamenem, jsme psali zde.

Lednice a mrazák

Pokud má váš mrazák funkci automatického odmrazení, značně vám to usnadní práci. Ani tato moderní vymoženost ale neumí zázraky a chladničku i mrazničku je potřeba občas důkladně vyčistit. A nejde jen o to otřít poličky a stěny, ale taky se postarat o těsnění na dveřích, chladič a zadní stranu. S lednicí není vhodné moc hýbat, ale jednou za čas si vyluxování zezadu zaslouží.

Filtry

Celá řada spotřebičů má filtry, které jsou doslova semeništěm nečistot. Alespoň jednou za rok na ně zaměřte svou pozornost. Někdy je musíte vyměnit, aby se nesnižovala účinnost nebo se přístroj rovnou nerozbil, jindy jsou omyvatelné vodou. Podívejte se do návodu a držte se instrukcí ohledně způsobu i frekvence čištění.

Konektorové panely

Obzvlášť u nepoužívaných konektorů se prach drží, takže je občas potřeba je jemně vysát. Určitě není vhodné obklopit konektor hubicí vysavače a pustit ho na plný výkon - mohli byste o pět sekund později lovit koaxiál nebo USB ze sáčku vysavače. Stačí slabší výkon a jemně vysavačem přes konektory přejet, pod úhlem. Ani hodně zaprášené konektory nečistěte vodou, ta jim dobře neudělá.

Mřížky chlazení

I přes prachový filtr se do mřížky chlazení dostává prach. Preventivní opatření v podobě ucpání mřížky papírem nebo izolepou je ale naprosto špatné! Mřížka chlazení je od toho, aby vzduch chladil horkou elektroniku uvnitř a teplo mohlo unikat ven, nesmí proto být zakrytá. Není na ozdobu a je opravdu dost důležitá u televizoru a extrémně důležitá třeba u počítačové skříně. Občas byste ji měli vyluxovat, ale opět jemně – ne abyste si skrz mřížku desetitisíciwattovým vysavačem přisáli všechny vnitřní součástky.

Jak a čím otírat elektroniku

Elektronické spotřebiče jsou citlivé a tomu by měl odpovídat i způsob čištění. Pořiďte si jemný hadřík, třeba z mikrovlákna. Ten by měl být buď suchý, nebo jen jemně navlhčený. Používejte buď čistou vodou, nebo neagresivní přípravek, který nezanechává stopy ani na lesklé lednici, ani na matné černé herní sestavě. Obyčejný jar na čištění elektroniky moc vhodný není.

Přístroje někdy stačí jen používat

Některé spotřebiče je vhodné čas od času pustit naprázdno s čistidlem, případně ve speciálním programu. Jedna věc je utírání těsnění, u některých přístrojů se ale voda a špína dostává do nedostupných "vnitřností", případně jim nesvědčí, když dlouho leží ladem. Správná péče je v těchto případech úplně jednoduchá. Občas stačí, aby přístroj po stisknutí pár tlačítek "vykonal činnost", a máte vystaráno. 

Pračka a myčka

Jednou za čas byste měli pračku pořádně "provařit", některé modely mívají i speciální program. Čisticí programy mívá i myčka – pustíte ji naprázdno se speciálním čističem, který se postará o filtr, aby nebyl mastný a zanesený.

Tiskárna

I tiskárnu je třeba pravidelně používat. Když netisknete dlouhou dobu, vyschne náplň a mohou zaschnout i trysky. Pokud nemáte co tisknout, projeďte tiskárnu občas "testovacím výtiskem" (různí výrobci mu říkají jinak). Spotřebuje to trošičku barvy, ale je to lepší, než kdybyste museli vyhodit celou náplň a poslat tiskárnu do servisu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve