Vybíráme hrnce do kuchyně: Je lepší litina, nerez nebo sklo?

 Tipy a inspirace 
19. října 2017 08:43 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Litina, nerez, sklo? Každý druh má něco do sebe Pixabay
Vybrat správný hrnec není nic jednoduchého. Ve snaze ušetřit můžeme pořídit nepoužitelné nádobí. Nebo vyhodíme spoustu peněz a přitom získáme jen slavnou značku. Podle čeho se rozhodnout? Máme tipy.

Materiál

Pokud jde o materiál, máme na výběr celou škálu nádobí. Můžete mít hrnce z litiny, z nerezu, se smaltovaným povrchem či s povrchem keramickým. Dokonce se vrací trend luxusního měděného nádobí. Docela zvláštní kategorii pak tvoří nádobí titanové. Z důvodů zdravotních skončila éra nádobí s hliníkovým povrchem. Hliník je ale základem různých hrnců a pánví. Zejména se používá jako základ pro pánve a hrnce potažené keramikou či jinými nepřilnavými povrchy. Nesmíme zapomenout ani na sklo, které se dá používat na vaření i pečení.

Přednosti a zápory

Každý materiál má určité výhody a nevýhody. Litina je léty osvědčená klasika. Jde o masivní nádobí, relativně levné, které vydrží různé druhy úprav. Je ovšem citlivá na náhlé změny teploty, takže může při prudkém ochlazení prasknout. Hodí se na pomalé vaření, má dobrou akumulaci tepla. Surová litina je citlivější na údržbu. Může totiž rezivět. Takové nádobí by se mělo často používat a udržovat mírně mastné. Hodí se pro osoby, které trpí nedostatkem železa, protože se tento prvek během úpravy do pokrmu mírně uvolňuje.

Hodně oblíbená je nerez. Jediným omezením může být nutnost použití tuku při smažení. Jinak jde o univerzální nádobí, které se hodí na sporáky různých typů i do trouby. Tady jen pozor na provedení úchytek a pokličky. Pokud je tam někde použit plastový prvek, v troubě byste takový kus zničili. Při výběru si dejte pozor na tloušťku stěn hrnců a pánví a na uspořádání dna. Větší tloušťka je větší kvalita. Dno by mělo mít sendvičové uspořádání – tedy silnější dno, které se skládá z několika materiálů a zajišťuje dobré vedení tepla.

Smaltované nádobí má také mnohé přednosti. Pokud je jeho povrch neporušený, je z lékařského hlediska naprosto neškodný. Jakmile ale dojde k vnitřnímu otlučení smaltu, neměli bychom takové nádobí používat, protože se do jídla mohou uvolňovat toxické látky.

Pohodové může být používání skla. Nemůžete ho použít na indukční desky. Jinak jde o naprosto zdraví neškodný materiál. Nevýhodou je pochopitelně křehkost a pak také citlivost na prudkou změnu teploty. Bohužel zcela stačí postavit rozpálené sklo na mokrou podložku a nádoba může prasknout.

Titan je bez problémů, rychle se rozpálí, dlouho drží teplotu, může se vařit bez tuku. Nevýhodou je vyšší pořizovací cena.

Podobně je na tom měď, která krásně vypadá a připomene některé staré zámecké kuchyně. Dnes jde o nerez, který je potažený vrstvou mědi. Tento kov umožňuje i změny barvy podle teploty, takže kuchaři mohou vnímat, jak příprava pokrmu postupuje. Měděné nádobí se ale nemůže mít v myčce a vyžaduje zvlášť pečlivou údržbu.

Keramické povrchy se dobře prosadily. Mají mnohé výhody. Při vaření na indukčních deskách je třeba používat protektor. Přilnavost záleží na hrubosti povrchu. Nedá se sice smažit zcela bez tuku, ale lze ho použít naprosté minimum.

Tvar

Pokud si myslíte, že na tvaru nezáleží, jste na omylu. Nejde teď o velikost konkrétního hrnce. Spíš o tvar v místě, kde se hrnec stýká s pokličkou. Pokud totiž poklička vede přes hrnec, hrozí přetékání přes okraj. Lepší je, když je hrnec tvarovaný tak, že poklička zapadá dovnitř, nebo se obě části stýkají v jedné rovině. Naštěstí většina prodávaného nádobí tyto požadavky splňuje.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47