Kvalitní spánek ovlivňuje i výběr prostěradla. Některé hřeje, jiné chladí

 Tipy a inspirace 
13. září 2017 09:14 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Na kvalitu spánku má vliv nejen dobrá postel a matrace, ale i výběr prostěradla. Shutterstock
Prostěradlo je často vnímáno jako nepodstatný doplněk ložního prádla, který má za úkol především ochránit matraci. Není tomu ale tak. Prostěradlo může mít spoustu funkcí, ať už chladivou nebo hřejivou, o schopnosti odvádět pot ani nemluvě.

V případě, že jste rodiči malých dětí, které ještě nejsou přes noc stoprocentní, pak oceníte i nepromokavou úpravu – tzv. PUR zátěr. Jestli se bojíte o svou postelovou matraci, přidejte pod prostěradlo chránič matrací. Chránič matrace je taková obdoba prostěradla, ale používá se pod něj. Je to v podstatě tenká prošitá deka, které je v rozích vybavena gumičkami, které udrží chránič na svém místě. Prostěradlo pak povlečte přes chránič matrace. Matrace tak bude chráněna proti opotřebení a její povrch nebude tolik namáhán.

Materiál prostěradla

Vybrat si můžete z několika různých materiálů, záleží jen na vás, co upřednostňujete. Určitě je klasickou a dobrou volbou prostěradlo z bavlny. Přírodní bavlna je nejvyužívanějším materiálem, protože je příjemná k pokožce, měkká, pružná a vyznačuje se také svou prodyšností a savostí. V dnešní době je už standardem, že jsou bavlněná prostěradla vybavena na svém okraji gumičkami, tak, aby udržela prostěradlo na místě.

Jersey prostěradla se vyznačují svojí jemností, která je dána tím, že se jedná o materiál vyrobený z čisté bavlny. Díky jedinečné technologii výroby jsou velmi pružná a dají se vypnout až o jednu čtvrtinu svých původních rozměrů. Jsou prodyšná a hodí se i pro lidi s citlivou pokožkou. Jejich údržba není složitá a snáší praní v pračce na maximální teplotu 60 °C.

Jestli vám v noci bývá zima, pořiďte si froté prostěradlo. K výrobě froté je také využívána bavlna, ale její povrch je měkký a příjemně hřeje. Takže pokud je vám zima třeba právě od nohou, sáhněte po něm, zahřeje. Vyznačuje se také vysokou savostí a schopností absorbovat velké množství tekutiny. Froté prostěradla při správném zacházení vydrží velmi dlouho. Doporučuje se praní na teplotu až 60 °C. V žádném případě není vhodné tento materiál žehlit. Díky vysoké napínavosti a nemačkavosti stačí prostěradlo natáhnout na postel a automaticky se vyrovná.

Ti z vás, kteří jsou horkokrevní, ocení vlastnosti saténového prostěradla. Jeho povrch je hladký a chladivý na dotek. Lesk saténu navíc dodá vaší ložnici exkluzivní vzhled.

Napínací nebo bez napínání?

Většina prostěradel je dneska napínacích. V případě, že si pořídíte klasiku, tedy prostěradlo bez napínání, připravte se na to, že ráno nemusí být tam, kde jste jej noc předtím umístili. Pakliže nespíte zrovna klidným spánkem, snadno se vám může stát, že mimo odkopané peřiny bude i vaše postel na půl svlečená.

Praktické rady

Při výběru prostěradla dbejte především na rozměr postele na kterou jej pořizujete, aby se vám nestalo, že jej nakonec nepovlečete. Rozměr prostěradla může být o trochu větší než rozměr matrace, ale v žádném případě ne menší. Určitě je dobré mít několik prostěradel z různých materiálů dle ročních období – froté či flanel na zimu, v létě pak satén a bavlnu či prostěradlo z mikrovlákna. Myslete také na to, kde spíte. V případě slunné panelákové ložnice asi nebudete teplé froté prostěradlo vůbec potřebovat a v ložnici na noc ještě vyvětráte. Ve starém domě na vsi či chalupě po babičce se zase rádi zavrtáte do teplých peřin na froté povlečení. Ať už je vaše ložnice jakákoliv, nepodceňujte výběr prostěradla, může mít vliv na váš spánek, radí odborníci.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod