Řada profesionálů vaří na indukci. Oceňují jednoduchost, bezpečí a rychlý ohřev

 Technika 
10. září 2017 09:02 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Vaření na indukci má celou řadu výhod, i proto se tento typ sporáků v českých domácnostech vyskytuje čím dál více. Shutterstock
Moderní indukce je založená na přesném dotykovém ovládání, pomocí kterého dávkujete tepelnou energii s chirurgickou přesností. I to je jeden z důvodů, proč řada profesionálů dává přednost indukčním sporákům před ostatními typy.

Někdo nedá dopustit na plynový sporák, jiný zase na sklokeramickou desku. Čím dál více se ale v českých domácnostech objevuje také indukce. Na povel budete mít 4 tepelné zóny s přesným dávkováním intenzity i možností okamžitého zvýšení výkonu na maximum. Bezpečností pojistka pro děti je dnes už samozřejmostí.

Jak vlastně indukce funguje?

I když je samotná indukční technologie hodně pokročilá, v principu vše funguje velmi jednoduše. V indukční desce je ukryta cívka se silným magnetickým polem, které působí přímo na dno hrnce a tím ho ohřívá.

Tento způsob ohřevu "bez tepla" má tři výhody:

1) V prvé řadě je takové ohřívání velmi efektivní, a proto i úsporné. Ohřívá se pouze dno nádoby a nic navíc, což poznáte i na nižším účtu za energie.

2) Tím, že ohřev je účinný a přesný, dokáže být v některých ohledech i o hodně rychlejší než klasická plotýnka na plyn nebo na elektřinu. Nejlépe to poznáte na větším objemu vody (např. na těstoviny), který na indukci přivedete k varu v rekordním čase.

3) Tím, že indukce nemá tak velkou tepelnou setrvačnost, můžete výkon plotýnky velmi přesně a rychle regulovat. S dotykovým displejem a rychlou regulací tak při vaření eliminujete běžné problémy jako je vzkypění nebo připálení potravin.

Bezpečnost pro děti

Hlídání dětí v kuchyni při vaření vás indukce nezbaví, trochu oddechu vám ale přeci jen dopřeje. "Studený" magnetický ohřev totiž eliminuje možnost popálení o indukční desku při náhodném zapnutí. V kombinaci s chytrým dotykovým panelem je tak riziko toho, že si děti samy zapnou desku a popálí se, skutečně minimální.

Jak je to s nádobím

Pokud doma nevaříte v hliníku, nebo pouze v keramice, nebudete mít s indukcí žádný problém! Podmínkou fungování indukčního ohřevu je pouze magnetické dno, které má většina běžného kuchyňského nádobí. Všichni výrobci nádobí navíc už dnes nádobí pro indukci běžně přizpůsobují. Při nákupu se stačí jen přesvědčit, jestli je dno označenou ikonou indukční cívky.

Hlavní výhody indukce

je efektivní = neplýtváte energií, ušetříte za elektřinu
je rychlá = přivede vodu k varu v rekordním čase
je přesná = teplotu nastavíte chirurgicky přesně
je snadná na obsluhu = dotykové ovládání zmákne každý
je čistá = hladkou desku vyčistíte jedna dvě
je bezpečná = zahřívá se pouze dno nádoby na vaření

Prakticky všechny dnešní indukční desky jsou vyrobeny z jediné hladké sklokeramické desky, ze které nevystupují žádné výčnělky ani tlačítka. Mechanismus indukce se nijak nenamáhá a má dlouhou životnost.

Denní údržbu zvládnete běžnými kuchyňskými prostředky. Opět nám indukce pomáhá i tím, že se samotná deska při vaření nerozpaluje a obsahuje méně připečenin na povrchu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47